Сучасна українська література втретє прозвучить на Ночі літератури у Празі 

21 вересня з 18:00 до 23:00 у районах Мала Страна та Кампа (Прага) відбудеться 16-й літературний фестиваль «Ніч літератури». Сучасні автори, незвичні місця та відомі особистості: таке обличчя циклу публічних читань.  

Фестиваль прагне підвищити інтерес громадськості до сучасної європейської літератури й течії її думок і творчості. Вона також підкреслює важливість багатомовності та перекладів з великих і малих мов. «Ніч літератури» проходитиме у 20 місцях одного з найбільш популярних районів Праги і має підзаголовок «відкритість і єдність». 

Україну представить збірка есеїв Артема Чеха «Точка нуль», читання якої відбудеться за фінансової допомоги Європейської комісії у Чеській Республіці. Зараз український прозаїк та есеїст, дебют якого відбувся ще у 2007 році, служить у ЗСУ, боронячи українську цілісність та незалежність. «Точка нуль», написана Артемом Чехом у 2017 році, тяжіє до щоденникових заміток, зроблених автором під час перебування «на нулі» в лавах ЗСУ у 2015-2016 роках. Твір у чеському перекладі читатиме актор Вацлав Неужіл. 

Про фестиваль розповідають організатори: 

АДРІАНА КРАСОВА, КЕРІВНИЦЯ ПРОЄКТУ НІЧ ЛІТЕРАТУРИ: 

«Мала Страна і Кампа мають свій безсумнівний шарм. Вибір місць для цьогорічних читань Ночі літератури підкреслює унікальність цього району як центру національних та європейських інституцій, а також як частини міста з традиційно багатим громадським життям. Нечасто пощастить розкрити таємниці Лужицької семінарії, відвідати підвали Міністерства культури, чи приміщення чеського Мальтійського Ордену, або ж насолодитися літературною хвилькою на даху Малостранської гімназії, в приміщенні посольства Королівства Данії або там, де збирається місцева громада». 

Вибір акторів також відповідає високому рівню, встановленому в попередні роки. Серед акторів, які беруть участь в читаннях – Татьяна Медвецька, Петра Шпалькова, Яна Плодкова, чи Антоні Форманова, або Ігор Орозович, Давид Прахарж і Йозеф Троян. На відвідувачів клубу «Шатлава» чекає сюрприз, де чеський письменник Ярослав Рудіш захопить увагу публіки оригінальним авторським прочитанням. 

ОНДРЖЕЙ ЧЕРНИ, ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР ЧЕСЬКИХ ЦЕНТРІВ: 

«Цього року Ніч літератури відбудеться в рамках головування Чеської Республіки в ЄС, а її підзаголовок «відкритість і єдність» резонує з потребами і викликами сьогоднішнього нелегкого часу. Ніч літератури цього року вперше буде відкрита для відвідувачів із вадами слуху і дасть можливість чуючим людям познайомитися з азами іншої мови. Мальовничі частини Праги 1 – Мала Страна та Кампа – об’єднають двадцять місць для читань і підкреслять унікальний громадський, національний та європейський характер цієї частини міста». 

Проєкт прагне бути відкритим для максимально широкої аудиторії. Тому було налагоджено співпрацю з Інститутом мов і комінікації людей із вадами слуху Карлового університету в Празі. У 5 місцях (вілла Веріха, Скаутський інститут, Малостранська беседа, Посольство Ірландії та Італійський культурний інститут) протягом вечора деякі читання перекладатимуться чеською жестовою мовою. Водночас для чуючих відвідувачів пропонуватимуть міні-курси з основ чеської жестової мови. 

НАДЖА ГИНКОВА ДІНГОВА, ІНСТИТУТ МОВ І КОМУНІКАЦІЇ ЛЮДЕЙ ІЗ ВАДАМИ СЛУХУ КАРЛОВОГО УНІВЕРСИТЕТУ: 

«Ніч літератури – це чудова нагода природним чином зблизити різні культури, які довгий час «тихо» існували пліч-о-пліч. Люди з вадами слуху можуть зазирнути у світ ентузіастів літератури, що чують, завдяки вражаючій обстановці, видатним особистостям і, насамперед, високоякісним художнім текстам у посередництві перекладачів жестової мови. Чуючі люди отримають можливість збагатитися енергією чеської жестової мови, і таким чином ми всі можемо відчути багатошаровий досвід в одну мить. Це сильно!» 

Проєкт організовано Чеськими центрами у співпраці з EUNIC Praha (Асоціація європейських національних культурних інститутів), іноземними посольствами в Чеській Республіці, видавництвом «Labyrint» і Представництвом Європейської комісії у Празі. 

З 2013 року кількість міст-учасників «Ночі літератури» неухильно зростає, і цьогоріч у читаннях беруть участь понад 80 міст. У 2022 році фестиваль проходить у Празі під патронатом Зденека Ґржиба, міського голови Праги, також співорганізатором виступає Петр Гейма, мер муніципального округу Прага 1, і відбудеться за участю муніципального округу Прага 1. Проєкт підтримано мерією міста Прага.  

Деталі 

Де: підвали Міністерства культури Чеської Республіки, Maltézské nám. 1     

Коли: 21 вересня | 18.00, 18.30, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30.  

Вхід на читання вільний. 

Усю актуальну інформацію, включно з добіркою книг, місцями читань та акторами, можна знайти на сайті www.nocliteratury.cz