Національний стенд України та стенди українських культурних інституцій на ФКЯ 2023

Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Мистецький арсенал та Український інститут представлятимуть Україну на найважливішій у світі книжковій події, Франкфуртському книжковому ярмарку з 18 до 22 жовтня 2023 року — спільним національним стендом та окремими стендами Українського інституту та Мистецького Арсеналу.

Слоганом участі України став Fragility of existence, а фокусом дискусій – тема «Екологія та війна».

Про український національний стенд 

Організатором роботи українського національного стенду у павільйоні 4.1/ B 82 є Український інститут книги. На стенді буде представлено понад 500 книг від 43 видавництв. Тут відбуватимуться переговори щодо продажу прав на українські книжки, всі слоти для переговорів уже заповнені. 

Робота українського стенду стала можливою завдяки масштабній підтримці Міністерства культури та медіа Німеччини, а також Міністерства культури та інформаційної політики України, Посольства ФРН в Україні, Посольства України в Німеччині і Генерального консульства України у Франкфурті. Стенд матиме власну сцену, де протягом кожного дня ярмарку відбуватимуться події англійською та німецькою мовами. Всі п’ять днів ярмарку говоритимуть про війну, покарання злочинів, солідарність, теорії змов та російську пропаганду, науку, освіту та книжковий ринок під час війни, але й також, про креативність, нові форми існування та яскраву українську культуру.

Яким буде національний стенд та стенд Українського інституту на Франкфуртському книжковому ярмарку

У рамках співпраці з Міністерством культури та медіа Німеччини відбудеться галузева програма під назвою Fragility of creators, кураторами якої є Український інститут книги та Goethe-Institut. 

Спільно з Національним культурно-мистецьким та музейним комплексом «Мистецький арсенал» Goethe-Institut та інші українські партнери пропонують також міжнародну дискусійну програму Fragility of freedom, фінансовану Міністерством закордонних справ Німеччини. Ця програма має на меті зміцнення стійкості українських культурних та освітніх партнерів.

Серед авторів та громадських діячів, які представлятимуть національний стенд — Ірина Цілик, Євгенія Лопата, Максим Яковлєв, Катерина Міхаліцина, Володимир Єрмоленко, Оксана Забужко, Анна Новосад, Олександр Михед, Павло Казарін, Ярина Чорногуз, Севгіль Мусаєва, Світлана Ославська, Олеся Островська-Люта, Альона Каравай, Вахтанг Кебуладзе, Катерина Калитко, Юлія Козловець, Павло Гольдін, Катерина Шаванова, Таня П’янкова, Остап Сливинський, Катерина Ботанова, Кирило Безкоровайний та інші. Повну українську програму англійською мовою можна переглянути тут.

Стенд Українського інституту

Стенд Українського інституту познайомить гостей ярмарку з українською культурою минулого і сьогодення, водночас покаже руйнівну силу війни на мистецтво. 

Яким буде національний стенд та стенд Українського інституту на Франкфуртському книжковому ярмарку

Інститут представить два власних мультимедійних проєкти на платформі. Аудіовізуальний проєкт Discover Ukraine: Bits Destroyed заглиблює глядача у світ українського монументального мистецтва. У проєкті використали зображення 56 мозаїк 1960-70-х років. Більше чверті цих робіт були пошкоджені або зруйновані з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Яким буде національний стенд та стенд Українського інституту на Франкфуртському книжковому ярмарку

Англомовний діджитал-путівник українською культурою Insight.UA запрошує досліджувати українську культуру через різні формати — від добірок українських фільмів, виставок, книжок до прослуховування плейлистів чи перегляду онлайн-курсів. Платформа THE ARTS+ слугує місцем зустрічі та нових партнерств для фахівців видавничої та креативної індустрій на Франкфуртському ярмарку. Знайти стенд можна за номером 4.1/H36.

Стенд Мистецького арсеналу

З концепцією «Присутність на противагу відсутності» (Presence vs Absence) Мистецький арсенал представить свій стенд J103 в секції ярмарку Hall 3.1 «Мистецтво. Арткнига. Дизайн». З лютого 2022 року Мистецький арсенал почав збирати роботи українських художників і художниць, які у своїх творах фіксують та рефлексують російсько-українську війну з 2014 року і дотепер. Зібрані роботи стали частиною онлайн-архіву «Україна в огні», що проявляє зріз актуальних мистецьких практик, а також видання «Україна в огні», яке буде презентоване на стенді. У дизайні стенду будуть представлені роботи українського фотографа Андрія Денисенка із серії «Волонтери Чернігівщини» (2022), в яких подвійна експозиція, використана автором як художній метод, поєднує зображення людей і тло зруйнованих будинків. Ці роботи є свідченням збереження і відновлення, вони оприявнюють невидиму працю людей, які об’єднуються та своїм існуванням протидіють вбивчій логіці війни. 

Pictoric та Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» презентують міжнародну виставку ілюстрації When Everything Matters в Agora, C11. Натхненна фокус-темою ХІ Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», виставка представляє нові роботи провідних українських і міжнародних авторів. Цей проєкт — діалог українських ілюстраторів та графічних дизайнерів з митцями з інших країн, обговорення важливих тем мовою ілюстрації. За фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини під час ярмарку цьогоріч вдруге відбудеться Спеціальна програма для видавців з України та сусідніх країн — професійна програма, започаткована Frankfurter Buchmesse у 2022 році в межах стратегічного партнерства та у співпраці з Міжнародним фестивалем «Книжковий Арсенал» та Goethe-Institut Україна.

Співорганізатори:
Український інститут книгидержавна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, провадити промоцію книгочитання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном.
Goethe-Institut — є культурним інститутом Федеративної Республіки Німеччина, що діє по всьому світу. Маючи 158 інститутів у 98 країнах світу, він сприяє вивченню німецької мови за кордоном, міжнародному культурному співробітництву та поширенню сучасного образу Німеччини. З часу свого заснування у 1993 році Goethe-Institut в Україні став одним з найважливіших промоутерів українського освітнього та культурного ландшафту. 
Мистецький арсенал є провідною українською інституцією культури, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва — від сучасного мистецтва, нової музики й театру до літератури та музейної справи. Місія Мистецького арсеналу — сприяти модернізації українського суспільства та інтеграції України до світового контексту, спираючись на ціннісний потенціал культури.
Український інститут — це державна установа, покликана просувати українську культуру у світі та розвивати глибокі культурні зв’язки з іншими країнами та народами. З 2017 року Інститут працює в усьому світі з головним офісом у Києві. У 2023 році відкрилися перші представництва в Європі: Берліні (Німеччина) та незабаром у Парижі (Франція). Український інститут діє при Міністерстві закордонних справ України.