DAGADANA, панельна дискусія та виставка: Україна на Budapest Ritmo

Цьогорічна конференція Budapest Ritmo, що відбудеться з 12 по 15 квітня, стала однією з ключових подій для країн Центральної Європи. Цього року однією з тем, обраних для обговорення під час конференції, є «Музика і солідарність». Український інститут уперше долучиться до цього заходу і представить виставку «Українські джазмени на війні», а також візьме участь у панельній дискусії «Музика крізь конфлікти та соціальні зміни». 

З 2016 року Budapest Ritmo є одним з найяскравіших міських фестивалів. Один з найпрестижніших європейських фестивалів світової музики, Budapest Ritmo представляє ретельно відібраний склад учасників, шоукейси та багато іншого. Budapest Ritmo запрошує найвидатніших виконавців world music на три атмосферні локації в центрі міста. Цього року фестиваль розширюється за рахунок кіносекції з прем’єрами оригінальних музичних фільмів та показів документальних стрічок. 

Програма 

 

П’ятниця, 14.04   

14:00 Панельна дискусія «Музика через призму конфліктів та соціальних змін»  

Де: Будинок музики, Лекційний зал. Деталі.  

Як музика може допомогти тим, хто мав залишити дім? Чи здатна музика сприяти інтеграції людей, згуртованості спільнот та міжгромадській співпраці у постконфліктних умовах? Як обмін особистими історіями може зробити наші громади сильнішими?  

Панель «Солідарність і музика» зосереджується на особистості в умовах соціальних змін і конфліктів, ролі музики у відновленні спільноти та стійкості.  

Гольнар Шагяр, Ялда Яздані та Мар’яна Бондаренко, музиканти, дослідниці етнічної музики, програмні менеджери та куратори поділяться тим, як музика стає рушійною силою у створенні малих проєктів, формуючи мережі та перетинаючи культурні кордони.  

 

22:00 концерт DAGADANA (PL\UA)  

Де: Клуб «Акваріум», Локал. Деталі. 

Польсько-український зв’язок під запальний етнобіт, прикрашений найкрутішими традиційними головними уборами. Дага з Польщі та Дана з України створюють трансформацію народної спадщини зі стилем та взаєморозумінням; міксують джаз з електронікою; і показують культурну спорідненість. Насичений гастрольний календар (Париж, Лісабон, Гластонбері) є доказом їхньої пропозиції щодо сучасного звучання та об’єднуючої сили фольклорної традиції. Міколай Поспєшалскі (контрабас, бас, скрипка) та Бартош Міколай Назарук (барабани, перкусія) доповнюють жіночий дует, створюючи єдине ціле, наповнене джазом та фанком. З початком війни в Україні DAGADANA говорять гучніше про надію та єдність. 

 

Виставка «Українські джазмени на війні»  

Де: Будинок музики, Лекційна зала.