Next Station Ukraine: 

фотовиставка у німецькому метро  

З 13 по 19 листопада в метро Кельна та Дюссельдорфа (Німеччина) пройшла виставка Next Station Ukraine, в межах якої показали фотографії реальності України, а також виступив донецький фольк-гурт “Дивина”. Захід відбувся у співпраці з Українським інститутом. 

Український вокальний ансамбль “Дивина” виступив у кельнському метро з короткою програмою із традиційних пісень Донеччини та Київщини. Гурт був створений у 1998 році в Донецьку. Але у 2014-му музиканти змушені були залишити домівку, а з 2022-го живуть та працюють в Кельні.  

Гурт “Дивина” займається дослідженням та популяризацією фольклору Донбасу, зокрема календарно-обрядових пісень, весільних, жартівливих і ліричних. Гурт також виконує автентичні українські пісні, записані під час фольклорних експедицій в інших регіонах України та в українській діаспорі. 

У Кельні на станції метро Neumarkt гурт “Дивина” заспівав три пісні. Ось що про цей вибір говорить одна з його учасниць Юлія Куліненко:  

Ми заспівали три пісні. Перша була жнивна “Уже сонце котиться, нам додому хочеться” з села Єгорівка Волноваського району на Донеччині. Для нас вона ще у 2014 році набула зовсім іншого значення, бо там є слова “Уже сонце котиться, нам додому хочеться, а ми не ідемо – приказу ждемо”. Тоді це було актуально для сотень тисяч, а зараз – для мільйонів українців, які хочуть повернутися додому. 

Друга пісня називалася “Скажи мені, моя ненько, куди мені йти”. Це весільна оптимістична пісня з села Семенівка з-під Краматорська, в якій донька розпитує мати про своє майбутнє життя – і нам захотілося її заспівати задля того, аби в голосах України звучав не лише сум, але й радість. А також навіншувати кожному допомогу та підтримку. 

І третя – популярна колядка з Київщини “Сидить Миколай” як символ надії та світлих сподівань у передчутті Різдва.  

З початком повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року станції метро в Києві та Харкові стали укриттями від ракет і безпілотників. Понад 20 робіт п’яти українських фотографів були показані у публічних місцях: літні люди, які в перші місяці війни майже постійно сиділи в метро, бо ніколи не було зрозуміло, коли наступні атаки, діти, яких навчають метро та молоді люди, які працюють звідти на своїх ноутбуках. Світлини обережно та через контекстуалізацію говорять про наслідки загарбницької війни Росії для мирного населення України.  

Ідею та концепцію Next Station Ukraine розробила журналістська мережа n-ost. Виставки Next Station Ukraine вже відбулися в Берліні, Празі та Гамбурзі. Виставка в Гамбурзі, Кельні та Дюссельдорфі стала можливою завдяки підтримці Ströer та МЗС.