Український інститут та джазовий журнал «Jazz Forum» присвятили новий випуск Україні

У Варшаві вийшло спеціальне видання найбільшого та найстарішого польського джазового журналу «Jazz Forum» — присвячене українській джазовій сцені. Спільно з Українським інститутом уперше іноземною мовою опублікували статті про історію джазу в Україні, стан індустрії загалом, а також найкращі альбоми за останні роки.

На обкладинці журналу — українські музиканти Анастасія Литвинюк та Ігор Гнидин, які виїхали до Варшави 24 лютого, а також Роман Хранюк. Передплатники журналу разом із цією едицією отримають новий диск музикантів «KINVA» — послухати його можна також на музичних онлайн-платформах

Найважливіші факти з історії джазу в Україні розкриває у своїй статті Олексій Коган, відомий джазовий промоутер і арт-директор Leopolis Jazz Fest у Львові. Про українських жінок у джазі можна дізнатися від піаністки та журналістки Катерини Зяблюк. Читачі побачать історію одного з ключових джазових навчальних закладів України — Київською муніципальною академією музики імені Р.М. Глієра. Про українську джазову сцену під час війни розповідає Мар’яна Бондаренко, менеджерка музичних програм Українського інституту. У журналі опубліковано матеріали виставки «Українські джазмени на війні», де можна ознайомитися з історіями музикантів та послухати їхню музику завдяки QR-кодам. А також представлена мозаїка джазу Києва та Львова ​​у роботах фотографа Аркадія Митника.

«Нарешті сталася історична подія — вперше за кордоном вийшло окреме видання про українську джазову сцену. Завдяки ініціативі наших друзів з Jazz Forum ми були мотивовані зануритися глибше всередину процесів, які відбувалися в українському джазовому середовищі — від 20х років ХХ століття до сьогодення, через призму історичну, гендерну та освітню. Це чудовий приклад суб’єктності самобутньої, багатогранної української джазової сцени. Особливо тішуся новим можливостям для музикантів, які отримали рецензії на альбоми від польських музичних критиків», — коментує Мар’яна Бондаренко, менеджерка напряму «Музика» Українського інституту.

Окреме місце відведено найкращим 11 українським альбомам, які вийшли за останні 3 роки. Рецензії для них підготували відомі польські фахівці: Aleksandra Andrearczyk, Marek Romański, Ula Nowak, Piotr Wojdat, Robert Ratajczak, Barnaba Siegel, Rafał Zbrzeski, Cezary Gumiński, Tomasz Gregorczyk i Przemek Psikuta. 

Український інститут співрацює з журналом «Jazz Forum» з 2021 року. Редакція підтримувала українських музикантів від самого початку повномасштабного вторгнення Росії. І на знак солідарності з українськими музикантами запланували публікацію окремого видання журналу, присвяченого українській джазовій музиці, його історії від радянських часів до сьогодення.

«Тема України дуже близька моєму серцю, і ви можете знайти його значну частину у випуску Jazz Forum 1-2/2023. Багато українських музикантів покинули свою країну, рятуючись від війни. Багато хто жив за кордоном до її початку. Багато хто вирішив залишитися і захищати країну. Ми хотіли об’єднати історії всіх цих людей. Присвячуємо це видання з почуттям вдячності, захоплення та поваги нашим українським друзям», — коментує Ася П’єзциколан, асистентка головного редактора «Jazz Forum».

Замовити спеціальний випуск Jazz Forum можна на сайті журналу.

Український інститут та найбільший джазовий журнал Польщі присвятили випуск Україні
Фото - Sisi Cecylia