У найпрестижнішому залі Нью-Йорка відбувся концерт до сторіччя прем’єри Щедрика у Америці

У неділю, 4 грудня, у найпрестижнішому концертному залі Нью-Йорка – Карнегі-Голл – концерт «Notes from Ukraine» зібрав солдаут – 2800 місць. Концерт продовжив місію культурної дипломатії України: 100 років тому Українська Республіканська Капела вперше у США заспівала «Щедрик», який став невід’ємною частиною різдвяних святкувань у цілому світі як «Carol of the Bells».

Під час концерту у величезному залі згасло світло — гостям нагадали про надскладні умови, у яких живуть мільйони українців зараз. Після цього до глядачів звернувся Президент України Володимир Зеленський:

«Я звертаюся до вас, справжні друзі України. До тих, хто зрозуміє Україну, слухаючи Леонтовича. Нам потрібна ваша підтримка! Кожному лікарю, який змушений оперувати в темряві. Кожному батькові і кожній матері, які роблять усе, щоб дати своїм сім’ям те, що їм потрібно – навіть у темряві. Кожному українцеві, який вірить у свободу, незважаючи на темряву. Разом ми зупинимо цю війну!». 

Частина коштів від придбаних квитків буде спрямована на ініціативу Президента України UNITED24 для відбудови країни. Концерт транслювався наживо на платформі Vimeo — запис доступний для перегляду. 

Ведучими концерту стали американський режисер Мартін Скорсезе та американська акторка українського походження Віра Фарміга. На вірш Сергія Жадана «Довго», написаний під час повномасштабного російського вторгнення спеціально для цього концерту, американський композитор Тревор Вестон представив свою нову композицію. 

Перша леді України Олена Зеленська також звернулася до учасників концерту через відеозвернення.

«Вже сто років тому наші попередники добре розуміли значення культурної дипломатії та презентували Україну світові на найвищому рівні. Це було у часи, коли наш голос прагнули заглушити. Саме це намагаються зробити і сьогодні. Але ми докладемо всіх зусиль не лише, щоб встояти, але й щоб увесь світ почув, що таке Україна», — зазначила Перша леді України.

Мартін Скорсезе сказав:

«Ми зібралися, щоб підтримати українську націю, її людей і її мистецтво. І я хочу висловити свою глибоку шану і вдячність українському народу. Вдячність, тому що кожного разу, коли хтось так мужньо протистоїть подібній надзвичайній жорстокості та невибірковому терору, він заслуговує найглибшої вдячності. Тому що вони дають нам дещо справді коштовне, що є прикладом людяності та її найкращого, яке стикається з найгіршим».

Для участі у «Notes from Ukraine» з Києва до Нью-Йорка прибув український дитячий хор «Щедрик»,  56 хлопців та дівчат були змушені готувалися до виступу в бомбосховищі. На концерті пролунав і один із символів української громади у США – хор «Думка», хор «Трініті Вол-Стріт», Українська капела бандуристів Північної Америки ім. Т. Шевченка, американська оперна співачка Джанай Брюггер та українсько-канадська фолк-співачка Марічка Марчик. 

Концерт організований Українським інститутом, МЗС України, Razom for Ukraine та Ukrainian Contemporary Music Festival за підтримки Посольства України в США, Посольства США в Україні, Постійного представництва України при ООН та Генерального консульства України у Нью Йорку.

Фото — Fadi Kheir