Фотопроєкт про джазменів, кіно та концерт. Україна на WOMEX 2022

Цього року Україна вперше була офіційно представлена ​​на найбільшій конференції світової музичної сцени Worldwide Music Expo (WOMEX) у Лісабоні. Український інститут у співпраці з Music Expo Ukraine організували українську програму




Щороку WOMEX збирає понад 2600 професіоналів музичної галузі з більш ніж з 90 країн. Цьогоріч конференція тривала з тривала з 19 до 22 жовтня. У  насиченій програмі були публічні дискусії, нетворкінг, концерти, кінопокази та виставки. Серез української програми зокрема представили: 

Фотовиставка “Українські джазмени на війні”

Фотопроект про історії джазових музикантів, які вступили до лав Збройних Сил України та Територіальної оборони. Світлини джазменів з довоєнного концертного життя протиставлялися нинішньому життю на війні. Концертні фото зняті професійними фотографами, світлини воєнних буднів – від побратимів на службі. Серед музикантів: Володимир Ліхошва, Олександр Лебеденко, Марк Токар, Данило Вінаріков, Олександр Ремез та інші. Глядачі могли прослухати джазові композиції музикантів за допомогою QR-кодів.

Проєкт був ініційований Українським інститутом і створений у партнерстві з Jazzography.in.ua.

У Лісабоні представили фотопроєкт про джазменів на війні, кіно та концерт

Концерт Balaklava Blues 

Українсько-канадський гурт Balaklava Blues виступив з потужним сучасним фолк-нуар шоу. Сьогодні Balaklava Blues – гурт, створений етнічним українцем з Торонто і киянкою. Марко та Марічка познайомились в 2014 році на Майдані в Києві, створили сім’ю й серію потужних всесвітньо відомих музичних і театральних проєктів у Торонто. Гурт активно підтримує Україну: зіграв десятки благодійних концертів в Європі, Канаді та Америці. У серпні 2022 Balaklava Blues мали благодійний виступ на головній сцені одного з найбільших фестивалів Європи «Colours of Ostrava» у Чехії. 

Найсвіжіший реліз Balaklava Blues “SWALLOW/ЛАСТІВКА” присвячений українським жінкам, які через війну змушені адаптовувати своє життя на чужині. Війна Росії проти України для Balaklava Blues – це частина життя, бо брати Марічки й Марка служать в ЗСУ, а частина родини Марічки загинула під Києвом.

У Лісабоні представили фотопроєкт про джазменів на війні, кіно та концерт

Кінопоказ “Рози. Фільм-кабаре” Ірени Стеценко

Стрічка Ірени Стеценко – трагікомічний мюзикл про сімох учасниць українського гурту Dakh Daughters. Кінематографічне кабаре показує красу та труднощі життєвого шляху музиканток у країні, що проживає революцію та війну.

Делегати від України, що брали участь у публічних дискусіях: Ірина Лобанок (музикантка гурту “Krapka;KOMA”), Дарія Лелеко (бандуристка), Мар’яна Бондаренко (Український інститут), Альона Дмуховська (Music Export Ukraine), Діана Дадонова (Music Export Ukraine), Анастасія Показ (музична менеджерка, продюсерка).

Українську програму на WOMEX 2022 організували Український інститут у співпраці з Music Expo Ukraine.

Photo credits: Eric van Nieuwland, Yuri Gryaznov.