Українські музиканти виступлять на European Jazz Conference

European Jazz Conference – щорічна подія, яка збирає провідних професіоналів джазового сектору в Європі, зокрема промоутерів, культурних менеджерів, агентів та представників національних і регіональних організацій підтримки у цій галузі. Цього року European Jazz Conference відбудеться в Софії, Болгарія, з 22 по 25 вересня.

Український дует у складі електронного музиканта Koloah (Дмитро Авксентьєв) та трубача Денніса Аду виступить на спеціальному блоці, присвяченому Україні, 23 вересня з 12:00 до 12:45 у Національному палаці культури в Софії, з представленням від Мар’яни Бондаренко, програмної менеджерки напряму «Музика» Українського інституту. 

Співпраця між музикантами зародилася у 2020 році для фестивалю Am I Jazz? завдяки Ользі Бекенштейн, музичній кураторці, засновниці та художній керівниці цього фестивалю. За весь час підготовки до EJN артисти навіть не бачилися і лише обмінювалися повідомленнями в Telegram. Незважаючи на ці обставини, співпраця між ними продовжується і переростає в нові проєкти.

Тема European Jazz Conference 2022 року – BREAKING NEW GROUND (ВІДКРИВАЮЧИ НОВІ ГОРИЗОНТИ). Її співорганізатором є Europe Jazz Network (EJN).

Співпраця Українського інституту та EJN розпочалася у 2022 році та активно розвивалася на різних рівнях. З самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну EJN була однією з перших подібних організацій, яка опублікувала заяву на підтримку України. У співпраці з Українським Інститутом EJN опублікувала інтерактивний список українських музикантів, які змушені були залишити свою країну та втекти до ЄС, таким чином мотивуючи партнерів EJN по всій Європі співпрацювати з українськими музикантами.

У квітні 2022 року в рамках JAZZAHEAD! У Бремені дві делегації від України та EJN мали першу зустріч для обговорення можливих перспектив взаємної співпраці. Таким чином, у червні 2022 року Ольгу Бекенштейн запросили відвідати фестиваль у Сараєво, щоб зустрітися та познайомитися з іншими делегатами.

Крім того, Український Інститут долучився до одного з найбільших онлайн-проектів EJN: Jazz Panorama – інтерактивної карти, яка на сьогодні є найповнішим онлайн-довідником з європейського джазу. Український контент опубліковано перед початком конференції EJN і буде представлено у Софії цього року.

Конференцію спільно організують Europe Jazz Network (EJN) і A to Z Foundation – член EJN, який проводить фестиваль A to JazZ. Конференція відбувається за підтримки Міністерства культури Болгарії та програми Європейського Союзу «Креативна Європа», яка фінансує EJN на період 2022-2024.