Український інститут видав антологію камерної музики «Київський авангард»

Антологія «Київський авангард» представить творчий доробок музики композиторів-шістдесятників.

Антологія «Київський авангард» – це друкований збірник партитур та партій, який представить творчий доробок музики композиторів-шістдесятників українській та закордонній фаховій аудиторії. Антологія вийде у 2020 році накладом 300 примірників одразу трьома мовами: українською, англійською та німецькою.

До збірки увійшли твори чотирьох українських композиторів-шістдесятників: Леоніда Грабовського, Віталія Годзяцького, Володимира Губи та Володимира Загорцева. У 1960-х роках ці митці були одними з перших в Україні, кому вдалось вийти за рамки радянської ідеологічно «правильної» музичної стилістики та звернутись до передових авангардних композиторських технік та концепцій, які активно розвивались у творчості західноєвропейських колег. Їхня творчість значно вплинула на формування сучасної композиторської школи в Україні.

«Після концертів української музики виконавці або слухачі іноді просять поділитися партитурами. Кажуть щось на кшталт: «А що у вас є ще?». Антологія «Київський авангард» — це спроба знайомства та взаємодії з українською музикою для фахівців, які шукають нові ідеї», – коментує програмний менеджер напряму «Музика» Українського інституту Михайло Чедрик.

Збірник складається з двох томів нот: твори для фортепіано і твори для ансамблів. Окрім партитур в антології представлені біографії композиторів та передмови, які розкриють ширший соціально-політичний контекст ХХ ст. в Україні. Велика кількість творів в антології набиралась з першоджерел і деякі вийдуть друком уперше.

«Академічна українська музика була й до сьогодні багато в чому залишається terra incognita на культурній мапі світу. Причин тому багато: це і тривала відсутність власної державності, трагічна розшматованість народу та земель України між двома імперіями; і колоніальний статус професійної національної культури, коли всі найцінніші здобутки привласнює метрополія; і недоусвідомлена та донині не подолана інфікованість українського музичного мистецтва російськоорієнтованим «комплексом народництва», а відтак – виключеність цього мистецтва зі світового культурного процесу», – пояснює Юрій Чекан, музикознавець, доктор мистецтвознавства.

Видання поширюватиметься серед міжнародних представників музичного сектору: фестивалей, ключових локацій, вищих навчальних закладів за кордоном. Твори з антології будуть рекомендовані до включення в програми концертів, партнером яких виступає Український інститут.

Збірку видало видавництво «Музична Україна» на замовлення Українського інституту.