Україна представлена на міжнародному фестивалі Theatertreffen, Берлін

Theatertreffen – це фестиваль, на якому щороку демонструють 10 найкращих вистав німецькомовних театрів. Цього року, окрім основної програми, на фестивалі передбачено широку залученість митців та експертів з України.  

Програма фестивалю передбачає поділ на секції.  

У секції Responsibility Treffen проходить виставка плакатів українських художників і графічних дизайнерів War on distance, яка досліджує категорію дистанції на війні: політичну, метафізичну, часову, філософську, економічну та культурну. Ця виставка плакатів, створена  Українським  інститутом у співпраці з TheaterTreffen,  і вперше була презентована на  урочистому відкритті  Українського інституту в Берліні у  березні 2023 року. Вона включає два проєкти: Ukrainian Wartime Posters (BIRUCHIY contemporary art project) та Support Ukraine Project (Pictoric).

Фото: © Fabian Schellhorn / Berliner Festspiele 

Також на фестивалі проходять панельні дискусії за участі українських та німецьких експертів: 

У секції Herstory Treffen український Theatre Varta, показує виставу «ЛЮТИЙ» – це простір, де вивільняється внутрішня боротьба не тільки словами, а й — рухами, музикою, звуком і світлом. Це спільний пошук власної ідентичності в контексті війни, що є нашою реальністю нині. Це одна з декількох вистав, які представлені на фестивалі. Також Bunker Cabaret – Hooligan Art Community, Cyber Elf, PUTINPROZESS – Theater Der Keller та багато інших. Детальна програма за участі українських проєктів на сайті фестивалю. 

Фото: © Andrii Pasternak

У цій секції відбудуться дискусії Struggle for Existing and Solidarity та Women at War. 

У межах фестивалю українські митці та експерти візьмуть участь в International Forum,  який  є платформою для глобальної співпраці митців і мисткинь з усього світу. Міжнародний Форум є 18-денною стипендіальною програмою Theatertreffen, у співпраці з Гете-Інститутом та Швейцарською радою мистецтв Pro Helvetia, яка підтримує молодих митців з усіх куточків світу. Це поле для творчих експериментів, трансдисциплінарної лабораторії та саморефлексії фестивалю Theatertreffen. 

Theatertreffen, Bundeszentrale für politische Bildung (bpb), Goethe Institute, Open Society Foundations