Фотограф Олександр Чекменьов на виставці «Обличчя Європи» у Парижі

У Парижі до Дня Європи проходить виставка «Обличчя Європи» (Visage(s) d’Europe). Український інститут забезпечив експонування робіт українського фотографа Олександра Чекменьова. Зокрема портрети з серії «Citizens of Kyiv», зняті під час повномасштабного вторгнення.

Олександр є автором фотокниг «Донбас» (2011), «Паспорт» (2017), «Лілії» (2020) та «Швидка допомога» (2021). У 2014 році отримав Гран-прі «Фотограф року України». Його роботи зберігаються в приватних колекціях та збірках Мистецького Арсеналу, Віттеньского музею та Людвіг музею (Німеччина).
У 2022 році на благодійному аукціоні Forbes Ukraine портрет президента Володимира Зеленського, зроблений Олександром для обкладинки журналу TIME продали за 150 000$. За ці кошти придбали генератори для 75 дитячих закладів, які постраждали під час окупації російськими загарбниками.
Виставка «Обличчя Європи» від EUNIC Paris об’єднала фотографів, щоб створити сучасний портрет Європи. У фокусі – людський аспект та повсякденне життя.
Український інститут став партнером проєкту та координував участь фотографа у виставці. Роботи Олександра також виставляються зараз у Ліверпулі в рамках проєкту «HOME».