У MoMA в Нью-Йорку відбудеться дискусія про українські музеї під час війни 

У Музеї сучасного мистецтва MoMA в Нью-Йорку, який має одну з найкращих колекцій сучасного мистецтва у світі, відбудеться дискусія про українські музеї під час війни, організована за підтримки Українського інституту. Дискусію можна слухати онлайн, розмову модеруватиме фіналіст Пулітцерівської премії Джейсон Фараго.

Що відбувається в українських музеях під час війни? Які проблеми щодня постають перед закладами культури? Як нинішній досвід музеїв впливає на розуміння їхніх практик в майбутньому? Відповіді на ці питання дадуть Олеся Островська-Люта, директорка «Мистецького арсеналу», колишня перша заступниця міністра культури України та колишня перша заступниця голови Національної комісії з питань ЮНЕСКО; і Юлія Ваганова, очільниця Музею Ханенків, викладачка Національної Академії Мистецтв України та Kyiv Academy of Media Art (KAMA), а також віце-президентка ICOM Ukraine з січня 2023-го року. 

Модеруватиме розмову мистецтвознавець та критик The New York Times Джейсон Фараго. У 2023 році він став фіналістом Пулітцерівської премії за матеріали про культурний вимір війни Росії проти України, зокрема говорячи про шкоду, завдану культурній спадщині, архітектурі прифронтових міст та сіл, пояснюючи світу, як Росія намагається стерти українську ідентичність. Прочитати його матеріали можна за посиланням. 

Розмова відбудеться 15 листопада о 18:00 EST. Долучитися до дискусії можна офлайн або через ZOOM за умови попередньої реєстрації.

 Довідка:  

Олеся Островська-Люта – директорка Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» у Києві. Вона також була першою заступницею Міністра культури України та першою заступницею Голови Національного комітету у справах ЮНЕСКО. Лауреатка Премії Women In Arts 2019.  

Юлія Ваганова – виконувачка обов’язків директора Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Читала лекції в Національній академії мистецтв України та Kyiv Academy of Media Art (KAMA), а з січня 2023 року обіймала посаду віце-президентки ICOM Ukraine. Лауреатка Премії Women In Arts 2023. 

Джейсон Фараго – арт-критик The New York Times, для якого він робив огляди виставок, інтерв’ю та репортажі про культуру в США та десятках інших країн, зокрема в Україні. У 2022 році він отримав одну з перших премій Сільверса-Дадлі за критику та журналістику, а в 2023 році він став фіналістом Пулітцерівської премії за критику. 

Музей сучасного мистецтва (MoMA) був відкритий у 1929 році в Нью-Йорку. Він містить понад 150 000 окремих витворів мистецтва, 22 000 фільмів і 4 мільйони фотографій. В колекції бібліотеки понад 300 000 примірників книг і періодичних видань, а також понад 70 000 файлів художників.