Ukrainian.Photographies та Open Eye Gallery організували масштабний фотопроєкт HOME у співпраці з Українським інститутом

Проєкт Home – серія виставкових і публічних подій та публікацій з метою презентації сучасної української фотографії. Організували Open Eye Gallery, до кураторської групи увійшли Маріама Атта, Viktoria Bavykina та Max Gorbatskyi (Ukrainian.Photographies). Подія відбувається під час ЄвроФестивалю у Ліверпулі з 1 по 14 травня за підтримки Українського інституту і Британської Ради. Проєкт став частиною EuroFestival у Ліверпулі, у межах Сезону культури Велика Британія/Україна. 

Проєкт HOME досліджує поняття дому через українську фотографію та британську поезію. Події проєкту, що рефлексують на питання «Що означає дім?», проходять по всьому Ліверпулю – основна виставка HOME. Perspectives, а також виставки, екскурсії, заходи в галереях та інших локаціях міста. 

У межах виставки HOME. Perspectives своїми історіями про дім діляться шість фотографів і фотографок, а саме Марина Фролова, Олександр Чекменьов, Ігор Чекачков, Поліна Полікарпова, Ярослав Солоп, Михайло Палінчак, а також шість поетів і поеток, зокрема Дерін Ріс-Джонс, Джекі Кей, Джеймс Конор Патерсон, Джон Хеглі, Ханан Ісса, Роджер МакҐоу. 

Проєкт також включає публікацію книжки з матеріалами проєкту HOME та створення фільму Home From Home, який вже доступний онлайн. 

Команда Ліверпульського університету розробила додаток, який проведе гостей Єврофестивалю та місцевих п’ятьма маршрутами фотографічних колекцій, присвячених 5 різним аспектам Дому. Теми маршрутів: Земля, Опір, Свобода, Конструювання, Оточення. Маршрут складатиметься з 25 місць – кафе, крамниці, музеї та галереї, де розміщені роботи українських фотографів, а також листівки із зображенням робіт, які можуть придбати всі охочі. Кошти виручені з продажу підуть у фонд «Госпітальєри». Завдяки застосунку кожен зможе написати свій лист, вірш або прозовий твір у відповідь на фото. 

Український інститут долучився до проєкту від ідеї його реалізації та спільно з кураторами Ukrainian.Photographies та основними організаторами Open Eye Gallery формував програму подій. Для Українського інституту цей формат є пілотним форматом програми, що передбачає комплексне представлення певного медіуму українського мистецтва за кордоном та розпочинає з фотографії (згодом можливе масштабування на графіку, ілюстрацію, медіа та відео-мистецтво, скульптуру/інсталяції тощо). Над цим форматом ми працювали ще до повномасштабного вторгнення і сподіваємося на його продовження.   

Восени за підсумками виставкових подій та за підтримки Британської Ради планується онлайн симпозіум, метою якого є долучення провідних дослідників з України та світу до обговорення творчості низки українських фотографів. Симпозіум також має на меті проаналізувати та окреслити результати та вплив подій проєкту HOME, що відбулися в травні. 

Фотографи та фотографки проєкту: Ігор Чекачков, Поліна Полікарпова, Марина Фролова, Олександр Чекменьов, Ярослав Солоп, Андрій Рачинський, Олександр Бурлака, Дарія Свертілова, Олена Субач, Вячеслав Поляков, Антон Шебетко, Євгеній Павлов, Анатолій Бабійчук, Назар Фурик, Лія Достлєва, Андрій Достлєв, Віктор Марущенко, Саша Курмаз, Валентин Бо, Михайло Палінчак, Вікторія Підуст. 

Кураторська група проєкту: Вікторія Бавикіна та Максим Горбацький (Ukrainian. Photographies), Маріама Атта (Open Eye Gallery), Анастасія Мануляк (Український інститут). 

Подія відбувається за підтримки Британської Ради та Українського інституту у рамках Сезону культури Велика Британія/Україна. Більше інформації можна знайти за посиланням. 

ФОТО: Фотовиставка Home. Perspectives, Open Eye Gallery, Ліверпуль, 2023, автор Роб Баттерсбі.