Онлайн-дискусія про активізм в українському театрі 

У середу 13 липня 2022 року відбудеться онлайн-дискусія з українськими драматургинями Анастасією Косодій та Лєною Лягушонковою, та дослідницею драми і театру Лондонського університету Birkbeck Моллі Флінн.  

Тема онлайн-дискусії: роль театру у формуванні політичної активності та опору, вплив на настрої суспільства в Україні. 

Між Революцією Гідності у 2013-14 рр. та початком повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 р. українські драматурги, режисери та театральні діячі були у перших рядах рухів активістів в Україні.  

Участь в онлайн-дискусії  безоплатна та відкрита для всіх. Реєстрація за посиланням: https://bit.ly/3n8EY3q  

Під час реєстрації доступна опція благодійного внеску до організації Razom for Ukraine, яка займається збором гуманітарної допомоги для українців. Усі зібрані кошти будуть передані Razom for Ukraine після заходу.  

Онлайн-дискусію підготували та організували драматурги із Dramaturgs’ Network (Лі Андерсон, Сара Сігал) у партнерстві з Українським інститутом у Києві (Анастасія Гайшенець, Надія Соколенко), Українським інститутом у Лондоні (Марія Монтагю, Ірина Іноземцева) та Центром сучасного театру Лондонського університету Birkbeck (Моллі Флінн).  

Більше про спікерів:  

Анастасія Косодій  українська драматургиня та театральна менеджерка, учасниця фестивалей драми «Тиждень актуальної п’єси» (Київ) та «Драма.UA» (Львів). У 2016 році разом із колегами заснувала театр Запорізька нова драма, основним фокусом якого стала нова українська драма та робота з актуальними проблемами суспільства. У 2017 році театр реалізував проєкт «Театральна лабораторія: За межами страху»: учасники з шести прифронтових міст (Бахмут, Маріуполь, Краматорськ, Покровськ, Старобільськ, Сєвєродонецьк) навчались театральному мистецтву та менеджменту, щоб відкрити у своїх містах незалежні театральні майданчики. Зараз входить до об’єднання «Театр драматургів» та реалізовує міжнародний проєкт за текстами українських драматургів «Про війну / On war / Vom Krieg» у партнерстві з театрами Muenchner Kammerspiele (Мюнхен), Gorki Theater (Берлін) та Royal Court Theatre, (Лондон).  

Лєна Лягушонкова драматургиня. Дебютувала на фестивалі «Тиждень актуальної п’єси» у 2018 році з п’єсою «BAZA». Учасниця лабораторій Молодого театру, НСТДУ і «Школи швидкої драми» PostPlay театру та фестивалей «Тиждень актуальної п’єси» (Київ) і «Drama.UA» (Львів). Шеф-драматургиня Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені Василя Василька. Лавреатка цьогорічної нагороди European New Talent Drama Award Schauspielhaus Stuttgart. 

Моллі Флінн лекторка Лондонського університету (Біркбек), фахівчиня у сфері драми, театру та танцю. Зараз займається дослідженням українського театру після 2013 року. До її доробку належить інтерв’ю з Наталкою Ворожбит, з акторами Belarus Free Theatre та вивчення російського документального театру. Моллі Флінн також є перекладачкою, продюсеркою та театральною діячкою, співзасновницею американського театрального колективу The New York Neo-Futurists.