У Варшаві відбудеться “Крим, 5-та ранку”, перфоманс про політв’язнів.

17 грудня 2021 року о 19:00 у Польському театрі імені Арнольда Шифмана у Варшаві відбудеться світова прем’єра документального перформансу «Крим, 5-та ранку».

У Польщі проєкт реалізовується спільно Українським інститутом, Міністерством закордонних справ України, Молодіжною театральною компанією Доллмен, Посольством України в Республіці Польща, Польським театром у Варшаві за інформаційної підтримки Фонду «Наш вибір».

Українські драматургині Наталя Ворожбит та Анастасія Косодій створили документальну п’єсу на основі інтерв’ю з 11 ув’язненими громадянськими журналістами та їхніми родинами. Режисер перформативного читання у Польщі – Єжи Лях, куратори проєкту – Алім Алієв та Надія Соколенко. До перформансу у Варшаві долучаться актори Польського театру Марта Домбровська, Ева Доманська, Катажина Скажанка, Дорота Ландовська та інші й польські лідери думок.

Показ “Крим, 5-та ранку” у Польщі – це перший мистецький правозахисний перформанс Українського інституту та Міністерства закордонних справ України, який вийде за межі України в рамках діяльності Кримської платформи. Наступного року виставу покажуть у Німеччині, США та інших країнах світу. Її особливістю є те, що у виставі братимуть участь не лише професійні актори, а й польські лідери думок, завдяки чому про Крим дізнається широка польська громадськість. Ми постійно підкреслюємо, що публічність рятує життя в умовах окупації та є ключовим інструментом у боротьбі за права людини,

Проєкт «Крим, 5-та ранку» реалізується щоб привернути увагу світового суспільства до порушення прав людини на тимчасово окупованому Кримському півострові. Проєкт складається з документ-перформансу «Крим, 5-та ранку», однойменної книги-п’єси з інформацією про героїв проєкту, інтерактивного сайту, а також кампанії з підтримки політв’язнів та їхніх родин у Криму, долучитися до якої може кожен. 

Українська прем’єра документального перформансу відбулася 2 листопада, у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, в Українському домі у Києві за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Меджлісу кримськотатарського народу.

Онлайн-трансляції відбудеться на Facebook-сторінці

Дізнатися більше про проєкт можна на сайті Crimea 5 AM та у трансляції прем’єри вистави в Києві.

Український ПЕН — українська громадська організація, створена з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву. Входить до мережі національних центрів Міжнародного ПЕН.