Україна буде представлена на Лондонському книжковому ярмарку

Поки українська армія продовжує захищати кожен шматочок української землі, кожного мирного жителя та сам дух свободи й демократії у світі, українська та світова видавничі спільноти виступають за наші цінності тут, на Лондонському книжковому ярмарку з 5 по 7 квітня.

Цьогоріч Україна представлена на ярмарку національним стендом, який має фокус на науково-популярну літературу. Мета – представити ті видання, які б допомогли зрозуміти Україну, її давню і новітню історію та культуру, а також причини нинішньої війни.

Після восьми років військової агресії проти України (окупований Донбас та окупований Кримський півострів) росія розпочала безпрецедентну повномасштабну війну проти нашої країни. 24 лютого 2022 року збройні сили Російської Федерації напали на Україну. Станом на 30 березня було вбито 1119 мирних жителів, зокрема 148 дітей. Росіяни знищили величезну кількість цивільної інфраструктури, зокрема дитячі садки, лікарні, бібліотеки та культурні об’єкти. Понад три мільйони людей стали вимушеними біженцями та знайшли прихисток в інших країнах.

Російське вторгнення стало наймасштабнішим і навіть ще більш смертоносним, ніж будь-який інший конфлікт, що мав місце в Європі після Другої світової війни. Об’єднані мужністю та рішучістю, українці борються з агресором на всіх фронтах.

Ми дуже вдячні вам за безцінну підтримку в ці останні місяці. Ви багато зробили для того, щоб розповісти світу про Україну і злочинну війну, яку розв’язала проти нас росія. Ми дуже цінуємо те, що ви поруч. Але нам дуже прикро, що ми так мало були знайомі до цього, що ви так мало знали про нашу культуру й історію протягом 30 попередніх років нашої незалежності.

Ми завжди були частиною Європи і європейської культури. Крім того, якими ми є сьогодні і що ми робимо сьогодні, нам важливо, щоб ви знали про наші основи, те, що нас формувало, те, на чому постала наша країна. 

Ви також можете подивитися на українському стенді історії тих представників літературно-видавничої спільноти, які зараз на передовій або розмірковують про свій досвід тимчасового переїзду.

У цій війні всі виміри — військовий, політичний, гуманітарний і культурний — однаково важливі. Культура ніколи не буває нейтральною, вона завжди дотична до політики настільки, наскільки вона є актуальною.

 

На жаль, представники всіх видавництв, чиї книги представлені на стенді, не будуть присутні фізично. На стенді ви зможете ознайомитися з книгами українських видавництв: «Чорна гора», «Критика», «Віват», «Якабу», «Комора», «Дух і літера», «Темпора», «Українер», «Портал», «Їжакультура», «Артбук», «Віхола», «Видавництво Старого Лева», «Книголав», «Родовід», та наших закордонних партнерів – The Ukrainian Research Institute at Harvard University (HURI), Academic Studies Press.

Організатори: Міністерство культури та інформаційної політики України, Український інститут книги, Український інститут, Український ПЕН, Книжковий Арсенал, BookForum.

Участь України у Лондонському книжковому ярмарку став можливим завдяки партнерству з British Council Ukraine у межах Сезону культури Велика Британія/Україна 2022.

За підтримки Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. 

Під час роботи ярмарку усі його відвідувачі зможуть:

— зняти фото/відео на українському стенді та опублікувати на особистих та офіційних сторінках своїх організацій у соцмережах, аби засудити російську агресію та підтримати Україну, використовуючи гештеги #StandWithUkraine, #StopRussianAggression

— дізнатися, як взяти участь у програмах Українського інституту книги для перекладачів (програма підтримки перекладів Translate Ukraine 2021 та перекладацька премія, заснована УІ, ПЕН та УІК Drahomán Prize)

— взяти до уваги каталоги прав українських видавців (проєкт “Література на експорт”)

— переказати допомогу на друк книжок для дітей українських біженців: https://gogetfunding.com/crowdfunding-campaign-to-support-printing-of-ukrainian-childrens-books/ 

Поза межами роботи ярмарку усі його відвідувачі можуть

— підтримувати Україну — https://help.gov.ua

— підтримати бойкот російської культурної діяльності: призупинити всі проєкти з російськими організаціями або окремими особами, а також не співпрацювати з російською культурою чи освітою. Щоб повідомити про своє рішення публічно та вийти з офіційною заявою, можна використовувати гештеги #BoycottRussia, #StandWithUkraine, #StopRussianAggression 

— переказати допомогу на друк книжок для дітей українських біженців: https://gogetfunding.com/crowdfunding-campaign-to-support-printing-of-ukrainian-childrens-books/ 

Міжнародна культурна спільнота має силу допомогти покласти край цій війні. Ми просимо вашої підтримки в ім’я демократичних цінностей, миру, правди та свободи вибору.

Команда Українського стенду.

Контактні особи:

Загальні питання Софія Челяк [email protected]

Представниця команди у Лондоні Ольга Муха [email protected]