Україна. Погляд(и)

У Парижі відкрилась виставка документальної фотографії та літератури в часи спротиву

З 9 лютого до 9 червня колектив MYOP запрошує авторів Українського ПЕН до діалогу між текстами та фотографією на тему сучасної України на виставці Ukraine. Vision(s): Photographie documentaire et littérature en résistance в La Gaîté Lyrique у співпраці з Українським інститутом. 

©Adrienne Surprenant, MYOP 

Що можуть зробити зображення і слова під час війни? Неспроможні протистояти зброї, безсилі змінити реальність, яку насильство змінює на наших очах, вони, здається, повністю позбавлені можливості діяти. Надзвичайна ситуація, страх і хаос перевертають здоровий глузд, перевертають ієрархію цінностей, спотворюють послання і його носія. Землетрус трясе все і прирікає мову на загибель. 

Посеред життів, що загрожують зруйнуватися або вже перебувають під завалами, переконання фотографів і поетів полягає в тому, щоб продовжувати вірити в силу зображень і слів як засобів можливого порятунку. Терпляче, як митці чи свідки подій, вони збирають крихітні фрагменти сенсу, збирають і знову збирають уривки історій, які розбиті на шматки, але зберігають у своїх глибинах нескінченність майбутніх світів. 

У виставці «Україна, погляд(и)» фотографи агенції MYOP Guillaume Binet, Laurence Geai, Zen Lefort, Chloé Sharrock, Michel Slomka, Adrienne Surprenant ініціюють діалог із шістьма авторами, які є членами Українського ПЕН: Катериною Бабкіною, Сергієм Жаданом, Анастасією Левковою, Олександром Михедом, Остапом Сливинським, Іриною Цілик. 

Тексти та голоси резонують із зображеннями, які самі є історіями та свідченнями. Слова і фотографії поєднуються, щоб створити документальне і поетичне мистецтво опору. 

Виставка, як хоровий твір, запрошує публіку долучитися до биття серця суспільства, чий дух і слова не дають себе знищити. Створюючи спільний простір, в якому митці з різних країн і культур можуть вести діалог, виставка висвітлює постійну боротьбу проти мовчання і невідомості, до яких нас прагне занурити війна в усі часи і в усіх місцях. 

Виставка «Україна, погляд(и)» відкриває нову програму Eu.topia* в La Gaîté Lyrique, події якої мають на меті переосмислити існуючу та створити оновлену ідею Європи. 

*«Eu» в слові Eu.topia похожить від абревіатури EU – European union. 

MYOP провідна агенція на французькій фотографічній сцені, що створює документальні, журналістські фотографії і поширює їх у пресі, на виставках та в публікаціях. Майже двадцять років фотографи MYOP працюють разом, щоб написати живу, чутливу історію нашого часу. У 2023 році MYOP опублікувала колективну книгу «Україна, фрагменти» (ABM & Manuella Editions), до якої увійшли фотографії шістьох її членів, а весь прибуток від видання було передано громадській організації YES, що знаходиться в Запоріжжі. Зараз MYOP представляє виставку «Україна, погляд(и)», для колектив запросив шістьох авторів з Українського ПЕН вступити в творчий діалог із своїми фотографами. 

Український ПЕН – культурна і правозахисна громадська організація, що об’єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів, правозахисників. Є одним із 146 національних центрів Міжнародного ПЕН.

La Gaîté Lyrique – культурна інституція під керівництвом міста Париж, що діє за підтримки Arty Farty, ARTE France, makesense, SINGA та Actes Sud. La Gaîté Lyrique має на меті реагувати на культурну, соціальну, демократичну та кліматичну надзвичайну ситуацію та запрошує людей переходити від ідей до дій. 

Український інститут посилює спроможність України діяти через культурну дипломатію на національній та міжнародній аренах. Як культурна інституція, Український інститут заохочує міжкультурну співпрацю та пропонує можливості відкрити для себе українську культуру за кордоном, зокрема у Франції.