Україна на Міжнародному книжковому ярмарку у Гвадалахарі

Тема України присутня з перших миттєвостей Міжнародного книжкового ярмарку в мексиканському місті Гвадалахара, який триває з 25 листопада по 5 грудня 2023.

На офіційному відкритті події з відеозверненням до учасників звернулася перша леді України Олена Зеленська, висловивши жаль з приводу смерті від російської ракети української письменниці Вікторії Амеліної, яка була запрошена на цьогорічний ярмарок.

На фестивалі відбувся вечір пам’яті Вікторії Амеліної за участі Оксани Драмарецької, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Мексиці та Ектора Абада Фасіолінсе, колумбійського письменника, який був з Вікторією у Краматорську. Стілець письменниці на сцені залишили порожнім.

Ектор Абад Фасіолінсе презентував ініціативу Aguanta Ucrania («Тримайся, Україно»), яка об’єднує латиноамериканських письменників та митців, солідарних з Україною. Лауреат Пулітцерівської премії фотокореспондент Євген Малолєтка у рамках програми «Роздуми» взяв участь разом з мексиканською письменницею, журналісткою та інфлюенсеркою Денісе Дрессер у дискусії «Інший вірус: війна в Україні та її геополітичний вплив». Мисткиня та кураторка Наталія Маценко та культурний аташе Посольства України в Мексиці Владислав Бранашко взяли участь у презентації антології «Жменя землі. Українська поезія та живопис». 

Крім того Наталія Маценко є кураторкою виставки «Дім за зорею» – роботи 25 сучасних українських художників і художниць. Експозиція є частиною проєкту Artistic Expressions in Contemporary Europe від Європейського союзу, який є почесним гостем цьогорічного книжкового ярмарку у Гвадалахарі. Українська виставка займає три зали музею MUSA — Художнього музею Університету Гвадалахари у самому центрі міста. Виставка присвячена змінам ландшафту і його сприйняття, трансформаціям понять місця і дому в умовах війни. Триватиме до 24 лютого 2024.

У заходах Літературної програми починаючи з 30 листопада участь беруть українські письменники Гаська Шиян та Андрій Курков. Гаська Шиян дискутуватиме у рамках обговорень «Як писати і читати в часи насильства?», «Зустріч з європейською поезією», «EUPL: Європейська нагорода за літературу», а також разом з Андрієм Курковим в панелі «Сучасна українська література». Пан Курков став учасником дискусій: «Межі неможливого», «Сучасні кризи, як їх бачать автори», «Художня і нон-фікшн: утопія і реальність». 

Також 4 грудня відбудеться презентація книги Вікторії Амеліної «Дім для Дома» іспанською (Un hogar para Dom, видавництво Avizor) для мексиканської аудиторії.

Події про Україну відбувалися у межах павільйону Європейського союзу, організованого Представництвом ЄС у Мексиці, у співпраці з Посольством України в Мексиці. Літературна програма організована у співпраці з Українським інститутом книги. Український інститут став інформаційним партнером української програми.