Українські вистави їдуть на театральний фестивальний сезон до Польщі
29, 30 і 31 серпня 2019 року в рамках двох театральних фестивалів у Польщі відбудуться вистави українських театрів – Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра
(Лівий берег) та Київського академічного театру «Золоті ворота».
На міжнародний театральний фестиваль Retroperspektywy (Ретроперспективи), який триватиме з 23 серпня до 1 вересня 2019 року, до польського міста Лодзь Україну поїде представляти незвична вистава «Отелло/Україна/Facebook» (автори: Павло Ар'є, Марина Смілянець; режисер: Стаc Жирков).
Сюжет вистави сконструйовано за логікою спонтанного монтажу сюжетів, які зібрані у «новинну стрічку Facebook». Ідея твору полягає в тому, що достовірність будь-якої інформації – це лише питання нашої віри,
а не факти чи докази. Вистава поєднує в собі сатиру, політику, гумор і фейки. Саме поняття «фейк» було відправною точкою для роботи режисера.
Міжнародний театральний фестиваль Wschod Kultury (Схід Культури) в м. Білосток, який триватиме з 29 серпня до 1 вересня 2019 року, запропонує польським глядачам одразу дві українські вистави – «Отелло/Україна/Facebook» і «Погані дороги» (авторка: Наталія Ворожбит; режисерка: Тамара Трунова).

«Погані дороги» – це глибока емоційна розповідь з великої театральної сцени про війну на Сході України, яка стала «буденністю» для людей по різні сторони фронту. «Погані дороги» – це шість не пов'язаних історій про жінок та чоловіків, долю яких змінює і роз'єднує війна, але які поєднані розбитими війною дорогами Донбасу. Вперше п'єса була поставлена у лондонському театрі Royal Court у жовтні 2017 року.

Восени українські театри поїдуть також до м. Гданськ, де в рамках «Українського тижня» на сцені Шекспірівського театру 7-го та 10-го листопада будуть представлені вистави «Страсті за дівчинкою з сірниками» режисера Дмитра Костюминського - спільний проект театральної компанії DollMen та вокального ансамблю Alter Ratio і авторський проект незалежного куратора та режисера Сашка Брами «Осінь на Плутоні».
Розклад вистав:
Міжнародний театральний фестиваль Wschod Kultury у м. Білосток:
  • 29 серпня. «Отелло/Україна/Facebook», Київський академічний театр «Золоті ворота».
  • 30 серпня. «Погані дороги». Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра (Лівий берег)
Міжнародний театральний фестиваль Retroperspektywy у м. Лодзь:
  • 31 серпня. «Отелло/Україна/Facebook», Київський академічний театр «Золоті ворота».
Про фестивалі:
Організатором та координатором фестивалю Retroperspektywy (Ретроперспективи) є польська Театральна асоціація CHOREA («ХОРЕЯ»). Театральна асоціація «ХОРЕЯ» була заснована в 2004 році в Любліні. З 2007 року вони створили постійну базу в Лодзі та спільно з Центром мистецтв м. Лодзь мають мережу театральних приміщень. «ХОРЕЯ» співпрацює з театральними митцями з усього світу: США, Великобританії, Ізраїлю, Іспанії, Індії, Греції, Італії, Болгарії, Сирії, Японії тощо.

Організатором та координатором фестивалю Wschod Kultury (Схід Культури) є Білостоцький центр культури. Фестиваль «Схід культури» з 2013 року відбувається в рамках проекту «Східна культура», який об'єднує мистецькі середовища міст Східної Польщі та культурних митців країн Східного партнерства (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна).