Український художник-мураліст взяв участь в австрійському фестивалі вуличного мистецтва Calle Libre
Цього року Україна вперше бере участь у фестивалі.


Віталій Агапєєв, український міждисциплінарний митець, графік і мураліст, за підтримки Українського інституту, взяв участь у фестивалі вуличного мистецтва Calle Libre. Фестиваль проходив у Відні 3-10 серпня 2019 року.


Віталій Агапєєв, український міждисциплінарний митець, графік і мураліст, був обраний до участі у проєкті організаторами фестивалю Calle Libre. Разом із 16 художниками з усього світу протягом п'яти днів Агапєєв працював над розкриттям ідеї дуальності, – основної теми цьогорічного фестивалю. Своїми роботами учасники намагалися відповісти на питання «Чи можна поділити світ, який ми знаємо – комплексну структуру з безліччю перспектив – на чорне і біле?»

Результатом роботи та роздумів українського митця став монохромний мурал розміром 4х8 метрів, що має назву «Local_Innerfielf» (Внутрішнє_поле). Робота Агапєєва розміщена в районі Оттакрінг за адресою Lerchenfelder Gürtel 9/11, неподалік від центру Відня.
«Мурал «Local_Innerfield» є продовженням мого нового проекту «Innerfield», роботу над яким я почав декілька місяців тому. У ньому, переосмислюючи позиції холізму та віталізму, доповнивши їх відкриттями останніх років у фізиці та машинним анімізмом Гваттарі, я децентралізую образ людини. Для цієї системи будь-що і кожен постає не центром, а важливою частиною, без якої потік життя втрачає свою цілісність», – коментує свій твір Віталій Агапєєв. Готову роботу український митець презентував 9 серпня та отримав багато позитивних відгуків від містян та інших учасників Calle Libre, як наприкінці фестивалю так і під час роботи над муралом.

Фестиваль Calle Libre, який є найбільшим фестивалем вуличного мистецтва в Австрії, проводиться шостий рік поспіль і вже налічує 37 мистецьких інтервенцій в урбаністичний ландшафт Відня. Завдяки відносно близькому розташуванню муралів один від одного, організатори склали урбаністичний мистецький маршрут для туристів.

«Оскільки ми міжнародний мистецький фестиваль, то для нас дуже важливо залучати художників зі Східної Європи. Ми досить інтуїтивно шукали учасника, який представить абстрактну форму на фестивалі і творчі надбання Віталія зробили його ідеальним вибором. Чудово нарешті вітати на Calle Libre художника з України», – повідомляє засновник фестивалю Якоб Каттнер.

Український художник створив мурал у Відні
«Local_Innerfield» by Vitaliy (Volt) Agapeyev