Мистецтво як зброя і як мішеньУкраїнська публічна програма на Венеційській бієнале триває

8–10 жовтня Український інститут у співпраці з Українським павільйоном на 59-й міжнародній мистецькій виставці La Biennale di Venezia проведе другу серію заходів під назвою «Мистецтво як зброя і як мішень». Це – частина міждисциплінарної програми «Деколонізація мистецтва. За межами очевидного».

 

Вона залучає митців, кураторів, публічних інтелектуалів та широку авдиторію поглянути на Україну та Східну Європу із деколоніальної перспективи. Це продовження першого модуля осінньої програми «Як ми деколонізуємо мистецтво?», що відбувся у Венеції 2–4 вересня та дискусії «Як війна Росії проти України змінила світ [мистецтва]», що була проведена у квітні. Переглянути всі дискусії та лекції можна за посиланням.

Мистецтво і війна невід’ємні для людської історії. Другий модуль буде зосереджений на (взаємо)зв’язках між мистецтвом і війною в той час, як світ продовжує бути свідком російської агресії проти України. Обов’язково є храм, арка чи хоча б пам’ятник, присвячений війні. Поля битв зображені на мільйонах картин. Водночас предмети мистецтва часто були трофеями, а ще частіше мистецька та культурна спадщина знищувалася під час збройних конфліктів. Українська влада вже задокументувала 500 епізодів воєнних злочинів Росії проти української культурної спадщини. На тимчасово окупованих територіях росіяни грабують музеї, катують художників.

У певний момент мистецтво раптом стало місцем для діалогу, покликаним уявити мир за будь-яку ціну як абсолютну цінність. Деколоніальність як підхід має на меті привести нас до світу без насильства. Можливо, деколоніальність – це наш шлях до вічного миру? Під час модуля «Мистецтво як зброя і як мішень» ми обговоримо потенціал деколоніального мислення у звільненні від залежності від війни, через яку страждає цей світ. Відвідувачі програми у Венеції також матимуть можливість переглянути два фільми, пов’язані з цією проблематикою.

Програма:

8 жовтня

15:00-15:15 Вступне слово Тетяна Філевська

15:15-15:45 Ключова доповідь Борис Філоненко. Мистецтво після пацифізму

15:45-17:00 Вступна дискусія: Мистецтво і війна: за межами очевидного. Борис Філоненко, Куба Снопек, Розі Купер. Модерує Тетяна Філевська

17:15-18:15 Кінопоказ (для відвідувачів у Венеції): Фуркат Палван-Заде. М’яч і палиця для гри в поло, або Книга екстазу (чорнова версія) (23’), потім сесія запитань та відповідей

9 жовтня

14:45-15:00 Кінопоказ (для відвідувачів у Венеції): «Мир і спокій», Миро Клочко та Андрій Бондаренко (11’)

15:00-15:45 Ключова доповідь Дарія Бадьйор. Сила культури під час війни: хто буде стежити за сторожами

15:45-17:30 Дискусія: Деколонізація мистецтва під час війни. Дарія Бадьйор, Фуркат Палван-Заде, Марія Близинські, Лія Достлєва. Модерує Тетяна Філевська

Учасники:

  • Борис Філоненко, співкуратор Українського павільйону 59-ї міжнародної мистецької виставки La Biennale di Venezia, мистецтвознавець, викладач, головний редактор IST Publishing (Україна)
  • Дарія Бадьйор, журналістка, співзасновниця Спілки кінокритиків України та Коаліції дієвців культури (Україна)
  • Фуркат Палван-Заде, незалежний куратор, дослідник і режисер (Узбекистан)
  • Куба Снопек, урбан-дизайнер і письменник (Польща)
  • Лія Достлєва, художниця, культурна антропологиня, есеїстка (Україна)
  • Марія Близинські, консультантка із питань спадщини та незалежна кураторка,  Curator Emeritus Королівських музеїв Грінвіча (Великобританія)
  • Розі Купер, директорка Wysing Arts Centre (Великобританія)
  • Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту (Україна)

Локація: Teatro Piccolo Arsenale

CAMPO DELLA TANA, 2169/F

30122 ВЕНЕЦІЯ

Програма транслюватиметься онлайн на сторінках Українського інституту у Facebook та Youtube.

Якщо ви бажаєте відвідати захід у Венеції особисто або мати можливість поставити запитання онлайн, будь ласка, зареєструйтеся тут.

Довідкова інформація

Програма є невід’ємною частиною виставкового проєкту Українського павільйону, що відбувається під керівництвом Уповноваженої Катерини Чуєвої, заступниці Міністра культури та інформаційної політики України, та курується Лізаветою Герман, Марією Ланько та Борисом Філоненком у співпраці з Українським інститутом, художниками-учасниками та кураторами інших національних павільйонів.

Проєкт орієнтований на широку аудиторію відвідувачів Biennale Arte 2022, акредитованих фахівців та ЗМІ.

Під егідою Венеційської бієнале

Організатори:

  • Український павільйон
  • Український інститут

Партнери:

  • Міжнародний фонд «Відродження»
  • Платформа міждисциплінарної практики Open Place
Контакт для запитів ЗМІ: [email protected]