«Крим, 5-та ранку». Україна запускає міжнародний проєкт, присвячений політв’язням

«Крим, 5-та ранку». Україна запускає міжнародний проєкт, присвячений політв’язням

«Крим, 5-та ранку» – документальний перформанс та інформаційна кампанія за участі видатних осіб. Проєкт cпрямовано на збільшення видимості проблеми політичних в’язнів і переслідувань громадських журналістів у Криму. Світова прем’єра п’єси відбудеться в листопаді у Києві.  

 

Український інститут та Міністерство закордонних справ України ініціюють проєкт в рамках Кримської платформи, мета якого – привернути увагу українського і міжнародного суспільства до порушення прав людини на тимчасово окупованому Кримському півострові. 

 

З 2014 року громадянські активісти і зокрема представники корінного народу Криму – кримські татари зазнають переслідувань окупаційного російського режиму в Криму. 

 

«Крим, 5-та ранку – це перший мистецький правозахисний перформанс Українського інституту та Міністерства закордонних справ України, який вийде за межі України в рамках діяльності Кримської платформи. На початку листопада ми покажемо виставу в Україні, і плануємо, що до кінця року її побачать у Варшаві та Берліні. Ідея у тому, що у виставі братимуть участь не професійні актори, а видатні особистості-інфлюєнсери, завдяки яким про Крим дізнається ще більше людей. Ми постійно підкреслюємо, що публічність – рятує життя в умовах окупації та є ключовим інструментом у боротьбі за права людини», – наголосила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.  

 

Про ідею виникнення назви проєкту розповідає заступник директора Українського інституту Алім Алієв: «Наш проєкт має назву “Крим. 5-та ранку” – час, коли темні сили можуть прийти у дім, де всі сплять, перевернути все догори дригом та забрати до в’язниці батька, сина або чоловіка. І поки наші співвітчизники у неволі, ми хочемо голосами відомих та авторитетних осіб по всьому світові розповісти історії кримських політв’язнів, бо за кожним з них стоїть важлива, цікава та хвилююча людська доля. Окрім самої вистави, яку можливо буде поставити у будь-якому куточку світу, ми разом із партнерами проведемо комунікаційну кампанію та створимо інтерактивний сайт». 

 

Одним з елементів проєкту є документальна вистава за п’єсою «Crimea, 5 am», створеною драматургами Наталею Ворожбит та Анастасією Косодій. До розробки проєкту долучилася Молодіжна театральна компанія «Долмен» та режисер Дмитро Костюминський.  У основі тексту п’єси  інтерв’ю із членами родин заарештованих кримських татар, переважно із дружинами, або із тими політв’язнями, які вже на волі або які знаходяться під домашнім арештом.  

 

Дев’ять акторів, які можуть грати ролі кількох героїв одночасно, з текстом в руках зачитуватимуть наративний матеріал п’єси. Під час дії глядач поступово знайомитиметься з родинами героїв, їхніми очікуваннями і страхами, з усім, з чим їм довелося зіткнутись у період з 2014 по 2021 рік у процесі переслідування кримськотатарської інтелігенції, членів Меджлісу кримськотатарського народу і активних громадських діячів Кримської солідарності.  

Під час вистави глядачі зустрінуться з маркерними елементами кримськотатарської культури – побачать елементи побуту та звичаї. 

 

«Більшість українців вважають втрату Криму власною втратою. – ділиться драматургиня, сценаристка і режисерка Наталія Ворожбит. – Я — не виняток. Я відчуваю справжній біль від несправедливості, яка відбулася, я скучаю за Кримом, я забороняю собі про нього думати, але в цілому я можу без нього жити. А є люди, які не можуть жити без Криму. Які його століттями виборюють, вимолюють і знову втрачають. Які тримаються за свою землю як за суть свого існування. Це кримські татари. Я не могла не відгукнутися на пропозицію попрацювати з цією темою. Бо в мене так само є земля, без якої я жити не можу і яку вже вісім років у мене хочуть відібрати». 

 

Продовженням проєкту після прем’єри в Україні буде інформаційна адвокаційна кампанія, а також покази перформансу у Німеччині та Польщі. 

 

Проєкт організовують Український інститут, Міністерство закордонних справ України та театральна група Долмен за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт здійснюється в межах Кримської платформи.