Запустили курс про історію українського громадянського суспільства

22 січня у Києві презентували курс про суспільно-політичні події та процеси на шляху становлення українського громадянського суспільства від початку незалежності України

Серед іншого цей курс про передумови й перебіг Помаранчевої революції, Революції гідності, становлення й розвиток незалежних українських медіа, політичне та громадське життя кримських татар в Україні, про російські злочини на території Криму, історію українських громадянських рухів і спільнот на Сході України.

Курс вже доступний українською для всіх охочих на Освітній онлайн-платформі Зрозуміло за посиланням. 

«Дуже часто в нашій роботі за кордоном нам ставлять досить просте та складне водночас питання: “Українці, хто ви такі?”. Чому сьогодні у вас такий масовий спротив? Що давали ваші революції? Як ви змінилися за останні 30 років? Чому ви є демократією на противагу авторитарному сусіду, який веде війну проти вас? У відповідь ми вирішили створити перший онлайн-курс про історію громадянського суспільства після відновлення незалежності», – Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту.

Навчання складається із 12-ти онлайн-лекцій. Автор(к)и курсу – інтелектуали, правозахисники, філософи, науковці, журналісти та громадські  активісти. Серед них: Олександра Матвійчук, Вахтанґ Кебуладзе, Ольга Онух, Севгіль Мусаєва, Євген Глібовицький, Емілі Ченнел-Джастіс, Емма Матео, Ігор Козловський, Алім Алієв, Катерина Зарембо, Тарас Лютий, Тетяна Терен. Вести курс долучилися Ілона Довгань та Тимофій Брік (англійська версія).

«Українське суспільство є стійким, рішучим, здатним до ефективного опору в рази більшому супротивнику. І це – не випадковість. Маємо досліджувати цінності, як відстоюють українці в тилу і на полі бою. Знати історію та людей, які її творять, розуміти контекст, долати пропагандистські наративи – зараз як ніколи важливо для виживання нації та побудови ще сильнішого громадянського суспільства»,Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

Презентацію курсу розпочали публічною дискусією у Київській школі економіки. Символічно, саме у День Соборності України, говорили про успіхи та шлях боротьби українців та українського громадянського суспільства. Участь у заході взяли Алім Алієв, кримський правозахисник, куратор культурно-освітніх проєктів, заступник генерального директора Українського інституту, Севгіль Мусаєва, головна редакторка онлайн-видання «Українська правда», Тимофій Брік, ректор Університету Київської школи економіки, Катерина Зарембо, асоційована аналітикиня Центру «Нова Європа», запрошена дослідниця Центральноєвропейського університету, Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа, Ілона Довгань, журналістка і ведуча телеканалу КИЇВ24, Олексій Гарань, професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Найближчим часом вийде й англомовна версія на всесвітньо відомій навчальній платформі Coursera. Таким чином й закордонна аудиторія познайомиться з природою українських революцій, феноменом масового опору та цінностями, що спонукають українців діяти.

Довідкова інформація

Онлайн-курс підготовлено в межах проєкту «Фенікс», що реалізує Фонд Східна Європа у співпраці з Українським інститутом коштом Європейського Союзу.