Презентація українських продюсерів на Європейському кіноринку Берлінського кінофестивалю  

Український інститут представить 5 кінопродюсерів в рамках Європейського кіноринку (EFM) 73-го Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Учасників відібрала команда кіноринику з лонг-ліста, запропонованого Українським інститутом відповідно до вказаних критеріїв. 

До делегації увійдуть Максим Асадчий, Денис Іванов, Максим Наконечний, Юлія Сінькевич та Вікторія Хоменко. Цьогоріч EFM відбудеться з 16 по 22 лютого. 

Європейський кіноринок є одним із найбільших кіноринків світу та входить до трійки топу професійних подій міжнародної кіноіндустрії. Протягом восьми днів близько 10 000 представників міжнародної кіно- та медіа-індустрії – насамперед продюсери, сейлз-агенти та дистриб’ютори – збираються разом, щоб шляхом нетворкінгу домовлятися про майбутню співпрацю. Кіноринок проходить паралельно з Берлінським міжнародним кінофестивалем (Берлінале), що входить до так званої «Великої п’ятірки» найпрестижніших кінофестивалів світу. 

«Обирати було непросто, усі кандидати – дуже сильні професіонали і відповідають вимогам відбору. Під час прийняття рішення ми також враховували, що деякі з запропонованих продюсерів  будуть брати участь в інших програмах EFM та ринку копродукції», – коментує команда кіноринку. 

Обрані до делегації продюсери зможуть презентувати свої проєкти міжнародній фаховій спільноті, а також встановити цінні професійні контакти 

При формуванні лонг-ліста кандидатів на участь в продюсерській презентації Український інститут брав до уваги професійні якості та наявність копродукційних проєктів в розробці, а також вже підтверджені участі продюсерів в програмах кіноринку на основі даних від Berlinale Talents, Berlinale Co-Production Market та відбору на пітчинг Одеського міжнародного кінофестивалю у З метою надання можливостей для якомога ширшого кола представників української кіноспільноти, до довгого списку не увійшли продюсери, які протягом останніх 6 місяців були представлені в фокусах Українського інституту на міжнародних індустрійних майданчиках.  

Про продюсерів:  

  • Максим Асадчий 

Продюсер (Pronto Film). Маючи майже 20-річний досвід у виробництві кіно та телевізійної реклами, Максим є продюсером більш ніж 30 фільмів та серіалів. У його доробку «Папині Кросівки» Ольги Журби (2021, короткометражка), офіційна програма Локарно. Фільми в українському прокаті: «Толока» (2020), «Фокстер і Макс» (2019), «Поводир» (2014) та ін. Проекти у виробництві – «Утопія» Юрія Речинського (Одеський МКФ WiP), «Відбій повітряної тривоги!» Андрія Негрескула та «ПТСР» Максима Ксьонди. 

  • Денис Іванов 

Український продюсер, кінопрокатник, культурний менеджер, керівник кінокомпанії Arthouse Traffic, член Європейської кіноакадемії та Національної спілки кінематографістів України, засновник Одеського міжнародного кінофестивалю та «Чілдрен Кінофест». Серед фільмів у його продюсерському доробку – «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, «Донбас» Сергія Лозниці, «Цензорка» Петера Керекеша та «Носоріг» Олега Сенцова. Зараз він працює над новим фільмом Олега Сенцова «Кай» та стрічкою Наталки Ворожбит «Демони». 

  • Максим Наконечний 

Один з творців незалежної продюсерської компанії Tabor, яка  знімає документальні, художні фільми, театральні п’єси, рекламні та соціальні відео, а також культурні волонтерські проекти. Режисерський повнометражний дебют Максима Наконечного «Бачення метелика» увійшов до конкурсної програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю 2022. 

  • Юлія Сінькевич 

Кінопродюсерка (JS Films), кураторка фестивалів, співзасновниця та членкиня Наглядової ради Української кіноакадемії, членкиня Європейської кіноакадемії. З 2010 по 2020 рік – генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю. Продюсувала фільм «Я, Ніна» Марисі Нікітюк, співпродюсувала документальні фільми «Рідні» Віталія Манського (2016) та «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» (2019) Надії Парфан. Наразі працює над  фільмом «За кадром» Марини Степанської та  стрічкою «Леся Українка. Узлісся» Нани Джанелідзе. 

  • Вікторія Хоменко 

Кінопродюсерка компанії Moon Man, працювала над багатьма фільмами, які здобули міжнародні нагороди. Зокрема, «Будинок зі скалок» Сімона Леренга Вільмонта («Найкраща режисерська робота» в конкурсній програмі World Cinema Documentary Competition кінофестивалю «Санденс»), «Назовні» Ольги Журби (головна нагорода на Human Rights Film Festival Berlin), «Стоп-Земля» Катерини Горностай («Кришталевий ведмідь» Берлінале). Наразі працює над фільмами «Стан» (робоча назва) Нікона Романченка та «Антонівка» Катерини Горностай.