Переможці програми proMOTION: Український інститут підтримає п’ять фільмів з найбільшим міжнародним потенціалом

Експертна комісія довгострокової програми Українського інституту для підтримки промоції українських фільмів за кордоном proMOTION обрала п’ять українських фільмів, які одержать до 150 000 гривень на міжнародну промоцію.

Переможці програми proMOTION 2020: 

  • «Анна», короткий метр

Режисер: Декель Беренсон. Продюсери: Віталій Шереметьєв, Ольга Бесхмельніцина. Продюсерська компанія: «Ессе Продакшн Хаус». Копродукція України, Великої Британії та Ізраїлю.

Прем’єра фільму відбулася на 72-му Каннському кінофестивалі, де стрічку було номіновано на Palme d’Or – Best Short Film (Золоту пальмову гілку – головна нагорода фестивалю в категорії короткого метру). Фільм також увійшов у шортліст BAFTA і став переможцем Best British Short на 22-му British Independent Film Awards. Тепер стрічка має великі шанси опинитися серед номінантів на премію Oscar в 2021 році.

Цей фільм — про Анну, жінку середнього віку, яка разом з донькою-підлітком живе у Східній Україні. Вона працює на м’ясопереробному комбінаті та відчайдушно прагне змін на краще у своєму житті. Одного дня вона чує оголошення про вечірку, на якій іноземні чоловіки шукають любов та хочуть познайомитися з українками. Щоб змінити свою буденність, Анна вирішує відвідати вечірку.

  • «Казка про коника», документальне кіно, анімація, cinema verite

Режисери: Уляна Осовська, Денис Страшний. Продюсери: Денис Страшний, Уляна Осовська; копродюсер: Юло Пікков (Естонія). Продюсерська компанія: «Докутолока».

Ще в радянські часи Анатолій Лютюк залишив Україну і живе життям монаха в миру у середмісті Таллінна. Останні 20 років він щоденно молиться за збереження природи і всього живого на землі. Весь свій час він проводить у майстернях, де робить дерев’яні іграшки та книги за старовинними монастирськими технологіями. Коли в Україні починається війна, Анатолій не може залишатись осторонь. Заручившись підтримкою естонського уряду, він вирушає на Донбас з гуманітарною допомогою у пошуках тих, кому ця допомога потрібна найбільше. У своїх подорожах лінією фронту він дізнається про життя та потреби місцевих мешканців і все глибше занурюється в сувору реальність «сірої зони».

  • «Мішель», документальне кіно

Режисерка: Ганна Ярошевич. Продюсерка: Олена Яковіцька. Продюсерська компанія: «Табор».

Мішель – молодий німець, який мешкає в маленькому селі у Карпатах та займається розведенням і порятунком вимираючого виду тварин – водяних буйволів. Він прожив в Україні 10 років на старій фермі, вивчив місцевий діалект і здобув собі ім’я «останній друг буйволів». Завдяки роботі Мішеля популяція карпатських буйволів збільшилась з кількох десятків голів до більш ніж двохсот. У той час, як тисячі українців емігрують на заробітки за кордон, іноземець обирає кардинально інше рішення – переїжджає жити в Україну, аби стати корисним для громади і знайти справу свого життя. Спостерігаючи за життям Мішеля, ми знайомимо глядачів з усього світу з культурою та неймовірною природою українських Карпат, бачимо, що Україна цікава іноземцям як туристичний напрямок, ба навіть більше – місце для життя.

  • «Поміж війн» («Цей дощ ніколи не скінчиться») документальне кіно

Режисерка: Аліна Горлова. Продюсери: Максим Наконечний, Ілона Бічевська, Патрік Гамм. Продюсерська компанія: «Табор». Копродукція України, Латвії, Німеччини і Катару.

Втікаючи від війни в Сирії на батьківщину своєї матері, молодий курд Андрій з родиною несподівано опиняється посеред війни в Україні. Ставши свідком двох конфліктів, Андрій вирішує працювати в Червоному Хресті. Спостерігаючи за ним, ми починаємо повільний шлях крізь зони війни, табори біженців, військові паради, гуманітарні місії, релігійні, весільні та похоронні звичаї України, Іраку, Сирії та Німеччини.

  • «Стоп-земля», драма дорослішання

Режисерка: Катерина Горностай. Продюсери: Віталій Шереметьєв, Ольга Бесхмельніцина, Вікторія Хоменко, Наталія Лібет. Продюсерська компанія: «Ессе Продакшн Хаус».

Повнометражний ігровий дебют, драма дорослішання. Історія про перший чуттєвий досвід, закоханість, дружбу і відповідальність. 16-річна Маша переживає напружену буденність останнього року перед закінченням школи. Її підтримують близькі друзі Яна і Сєня, які ділять з нею цей досвід, а також батьки, які дуже переживають за доньку, але виховують її в свободі дій та думок. Є ще одна деталь в житті Маші, що не дає їй спокою і панує в її думках – однокласник Саша, який стане перевіркою її сміливості у вирішальний момент.

Програма proMOTION розроблена Українським інститутом, щоб збільшити аудиторію, присутність та видимість українських фільмів за кордоном, а також посилити спроможність українських кінематографістів до співпраці на міжнародному кіноринку. До участі у конкурсі допускалися фільми на фінальних стадіях виробництва, а також готові до фестивального або кінотеатрального прокату.

Переможців обирали п’ять членів експертного журі: керівниця напряму «Кіно» Українського інституту Ольга Бірзул, менеджерка напряму «Кіно» Наталія Мовшович, критикиня та кураторка «Київського тижня кінокритики» Дарія Бадьйор, програмний директор кінодистрибуційної компанії «Артхаус Трафік» Ілля Дядик та директор та співзасновник Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів (KISFF) та проєкту KyivMusicFilm Кирило Марікуца.

>> На сторінку програми>>