Український інститут оголошує переможця першого конкурсу програми proMOTION 2024 

 

Переможцем першого з трьох конкурсів програми proMOTION 2024 став один кінопроєкт, який отримає підтримку промоції за кордоном у розмірі 8000 євро. 

До складу комісії, яка розглядала заявки, увійшли продюсерка, кураторка, програмерка Міжнародного фестивалю документального та анімаційного кіно у Лейпцизі DOK Leipzig Вікторія Лещенко, експерт кіно та медіаіндустрії, директор European Film Market (2020-2024рр.) Денніс Ру, продюсер, менеджер проєктів фонду «Єврімаж» Серхіо Гарсіа де Леаніс, керівниця напряму «Кіно» УІ Наталія Мовшович та програмна менеджерка напряму «Кіно» УІ Ірина Кипоренко.   

Переможцем обрали проєкт «Мирні люди» (Intercepted) режисерки Оксани Карпович, продюсерів Джакомо Нуді, Росіо Барба Фуентес, Полін Тран Ван Льє, Дарʼї Бассель та Ольги Бесхмельниціної.  

У фільмі фіксується зміна композиції повсякденного життя українців після повномасштабного вторгнення РФ. Російські солдати здійснили тисячі несанкціонованих телефонних дзвінків з поля бою в Україні своїм рідним і друзям у Росії. З початку повномасштабного вторгнення українські спецслужби регулярно перехоплювали та викладали їхні приватні розмови в інтернет. Фрагмент за фрагментом голоси росіян розкривають світові очі не тільки на хід так званої «спецоперації», а й на процес дегуманізації та деморалізації її виконавців: від переймання героїчними ілюзіями до повного розчарування та втрати глузду, від мародерства до вчинення найжахливіших воєнних злочинів.  

Стрічка увійшла до збірки 12 документальних фільмів програми Generation Ukraine, знятих українськими режисерами після 24.02.2022 про вплив російського вторгнення в Україну та вироблених спільно з ARTE. Світова прем’єра стрічки відбулась у секції Forum на 74-му Берлінському кінофестивалі, де фільм отримав Спеціальну відзнаку від екуменічного журі. 

У 2024 році Український інститут реалізує програму у співпраці з «Єврімаж» (Eurimages), європейським фондом підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт, створеним при Раді Європи.   

Всього за рік буде відібрано мінімум сім кінопроєктів, що отримають до 8000 євро для просування фільму за кордоном. Кінопроєкти, які не були відібрані у першому конкурсі, можуть бути подані на другий та третій конкурси.