Український інститут оголошує переможців першого конкурсу програми proMOTION 2023 

Переможцями першого з трьох конкурсів програми proMOTION 2023 стали два кінопроєкти, які отримають підтримку промоції за кордоном у розмірі 8000 євро.

До складу комісії, яка розглядала заявки, увійшли кинокритик, режисер та керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру Станіслав Бітюцький, керівниця відділу підтримки продажу фільмів European Film Promotion Сюзанне Девіс, продюсер, менеджер проєктів фонду «Єврімаж» Серхіо Гарсіа де Леаніс, керівниця напряму «Кіно» УІ Наталія Мовшович та програмна менеджерка напряму «Кіно» УІ Ірина Кипоренко.  

Переможцями обрали такі проєкти:   

  • «Ми не згаснемо», реж. Аліса Коваленко, прод. Валерій Калмиков, Яна Калмикова, Олексій Кобелєв 

Документальна стрічка розповідає історію дорослішання підлітків зі Сходу України на тлі війни. Одного разу відомий в Україні шукач пригод і мандрівник Валентин Щербачов запрошує їх взяти участь в унікальній експедиції-терапії до Гімалайських гір й дає їм можливість уперше вирватися на свободу й відкрити нові горизонти в їхньому житті.  

  • «Ля Палісіада», реж. Філіп Сотниченко, прод. Валерія Сочивець, Олександр Чубко, Галина Криворчук 

Україна, 1996. За 5 місяців до мораторію на смертну кару. Двоє старих друзів — поліцейський і судовий психіатр — розслідують вбивство колеги, чию вдову вони обоє любили в дитинстві. Занурені в спогади про минуле, вони несвідомо створюють майбутнє, в якому доведеться жити їхнім дітям та пожинати плоди втрачених батьківських надій. 

У 2023 році Український інститут реалізує програму proMOTION у співпраці з «Єврімаж» (Eurimages), європейським фондом підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт, створеним при Раді Європи. Конкурс відбудеться тричі на рік з метою надання можливостей промоційної підтримки міжнародних фестивальних прем’єр та закордонного кінопрокату протягом всього календарного року. Всього за рік буде відібрано мінімум сім кінопроєктів, що отримають до 8000 євро для просування фільму за кордоном. Кінопроєкти, які не були відібрані у першому конкурсі, можуть бути подані на другий та третій конкурси, що відбудеться у червні та жовтні відповідно. Детальніше про умови – за посиланням