Український інститут оголошує переможців другого конкурсу програми proMOTION 2023 

Експерти обрали два проєкти, міжнародні промоційні кампанії яких будуть підтримані у розмірі до 8 тисяч євро.  

До складу комісії, яка розглядала заявки, увійшли кинокритик, режисер та керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру Станіслав Бітюцький, керівниця відділу підтримки продажу фільмів European Film Promotion Сюзанне Девіс, продюсер, менеджер проєктів фонду «Єврімаж» Серхіо Гарсіа де Леаніс, керівниця напряму «Кіно» УІ Наталія Мовшович та програмна менеджерка напряму «Кіно» УІ Ірина Кипоренко.

Переможцями обрали такі проєкти:    

  • «Назавжди-назавжди» (раніше «Коли нам було 15»), реж. Анна Бурячкова, прод. Наталія Лібет, Віталій Шереметьєв, Олексій Згоник, Люба Кнорозок, копрод. Рінск’є Раап, Райнер Селен 

Історія дорослішання підлітків розгортається в одній з київських шкіл наприкінці 1990-х років. 15-річна Тоня в пошуках порятунку від небезпечного хлопця, стає членом зграї в новій школі, де зустрічає перше кохання і перші дорослі проблеми.  

  • «Деміург», реж. Ольга Семак, прод. Олена Семак  

Документальна трагікомедія розповідає про сільський аматорський театр на Волині. В пошуках подолання особистої кризи відомий столичний актор Петро повертається в рідне село, аби разом зі своїми односельцями створити театр, і в такий спосіб довести самому собі, на що він ще здатен. 

У 2023 році Український інститут реалізує програму proMOTION у співпраці з «Єврімаж» (Eurimages), європейським фондом підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт, створеним при Раді Європи. Конкурси відбуваються з метою надання можливостей промоційної підтримки міжнародних фестивальних прем’єр та закордонного кінопрокату протягом всього календарного року. Всього за рік буде відібрано мінімум сім кінопроєктів, що отримають до 8000 євро для просування фільму за кордоном. У першому конкурсі переможцями визначили два кінопроєкти 

Кінопроєкти, які не були відібрані у першому та другому конкурсі, можуть бути подані на третій конкурс, що відбудеться в листопаді 2023 року. Детальніше про умови – за посиланням.