Крим, 5 ранку — у Лондоні пролунають історії політичних в’язнів Криму

16 січня у Лондоні відбудеться документальний перфоманс «Крим, 5 ранку». Відомі митці з різних країн читатимуть історії 11 політв’язнів Криму у театрі «Kiln», де збереться близько 250 глядачів. Перфоманс є частиною Сезону культури Велика Британія/Україна. Режисеркою стала Джозефін Бартон («Наш спів для Бабиного Яру»).

Фото з репетиції – Anna Lukanina

«Крим, 5 ранку» — це документальний перформанс на основі п’єси українських авторок Наталки Ворожбит та Анастасії Косодій. Крізь свідчення любові й боротьби в теперішньому Криму п’єса зосереджується на порушеннях прав людини та переслідуваннях на півострові після незаконної тимчасової окупації Росією. 

Пролунають історії, написані на основі інтерв’ю з політв’язнями, журналістами та їхніми сім’ями. Ми почуємо від дружин політичних в’язнів про їхнє життя, дружбу та любов. Про те, як вони бережуть свої домівки, заручившись підтримкою згуртованої жіночої спільноти, а також про те, як цей досвід їх змінив та зробив ще сильнішими. Почитати про героїв можна тут.

Участь у читаннях візьмуть 13 відомих особистостей, зокрема Марія Романенко, українська журналістка та письменниця, Олександра Холл Холл, колишня Посол Великобританії у Грузії, Кристина Каталина, румунсько-німецька акторка і продюсерка, Лана Біба, шведсько-українська акторка та режисерка, Валід Елгаді, британсько-суданський актор і письменник, Лаура Ханна, британсько-єгипетська співачка, актор Калін Бло (серіал «Проект Лазар», драма Netflix «Мрії на льоду», серіал BBC «Вбиваючи Єву» та інші

Після читань відбудеться пост-шоу розмова, за участі Мартіна Брайта, головного редактора «Index on Censorship»; Рорі Фіннін, «Cambridge Ukrainian Studies»; Марії Романенко, режисерки Джозефін Бертон та Олександри Холл Холл. Онлайн доєднається Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту та співзасновник організації КримSOS. 

Перфоманс проходить у рамках Сезону культури Велика Британія/Україна, організованого Британською Радою та Українським інститутом. Він продюсується Dash Arts та фінансово підтриманий театром «Kiln». Проєкт «Крим, 5 ранку» був ініційований Українським інститутом та Міністерством закордонних справ України у рамках Кримської платформи, у співавторстві з Дмитром Костюминським та театральною компанією «Dollmen». 

Раніше читання проходили у Берліні, Кельні, Варшаві та Києві. Читайте більше про проєкт на сайті Українського інституту. Деякі попередні вистави доступні до перегляду.