Бразильський та український художники створили мурал у Сан-Паулу, Бразилія

Відомі вуличні художники бразилець Едуардо Кобра та українець Саша Корбан створили у Сан-Паулу мурал, який присвятили екоциду та майбутньому відновленню України від екологічних наслідків війни. 

У композиції Exchange («Обмін») художники прагнули поєднати красу навколишнього середовища та наслідки руйнувань, спричинених війною Росії проти України. Мурал підкреслює важливість і цінність міжнародної співпраці, та нашу колективну відповідальність за збереження нашої планети для майбутніх поколінь. Дивіться тизер-трейлер тут.

Відомий у світі різнокольоровий стиль Едуардо Кобри інтегровано у руках, які символізують силу України та стійкість довкілля у подоланні спричинених війною руйнувань. 

«На створення муралу мене надихнула керамічна ваза з кольорами українського прапора. Я додав руки різних людей, щоб представляти спільну силу України. Це був мій спосіб символічно показати життєзарадність, єдність, опір і надію українського народу на процес відновлення», — говорить бразильський художник Едуардо Кобра

Український митець Саша Корбан зобразив українську танцівницю, яка імітує рухи метеликів. Так митець говорить про свободу, яку виборюють українці. 

«Довкілля є забутою жертвою війни та конфлікту. Я хочу, щоб цей твір показав, що в умовах навмисного знищення Росією наших екосистем і незважаючи на щоденні напади, народ України зробить усе можливе, щоб природа знову процвітала. Під час мого перебування у Бразилії я побачив пристрасть людей до природи та всього, що вони роблять для захисту навколишнього середовища», — ділиться український художник Саша Корбан.

Проєкт ініційований Українським інститутом, а організація спільної роботи художників та створення муралу є першим проєктом Українського інституту, реалізованим в Бразилії. Ukraїner став інформаційним партнером.

«Почавши роботу в Латинській Америці Український інститут ініціював творчий обмін між українським та бразильським митцями, щоб сприяти усвідомленню спільних цінностей через культуру і творчість. Захист та відновлення довкілля — важливі для бразильського суспільства теми. Вони розуміють нас, коли говоримо про екоцид та непоправну шкоду, яку Росія завдає нашій екосистемі. Мурал Exchange є відображенням цього діалогу», — Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту

Посол України в Бразилії Андрій Мельник прокоментував: «Через два роки після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, навмисна шкода навколишньому середовищу призвела до руйнівних наслідків для критичної інфраструктури, природних ресурсів, екосистем і здоров’я людей. Незважаючи на це, Україна має амбіції щодо виконання програми відновлення, створюючи більш зелене майбутнє, переймаючи досвід і у Бразилії».