Український інститут ініціював проведення європейської бієнале Manifesta в Україні у 2028 році  

Минулого тижня у Косово під час відкриття 14-ї бієнале сучасного мистецтва Manifesta її засновниця та директорка Гедвіґ Фієн оголосила про плани проведення 17-ої бієнале у 2028 році в Україні.

Із такою пропозицією до керівництва бієнале звернувся Український інститут, який висловив готовність стати партнером у процесі підготовки та проведення Manifesta в Україні. Представники Інституту вже почали попередні консультації з культурною спільнотою в Україні та за кордоном.  

Україна має значний потенціал у сфері сучасного мистецтва, яке продовжує розвиватись навіть в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Проведення заходу такого рівня посприяє децентралізації культурних процесів в Україні та поглибить залучення українців до європейських культурних мереж. В минулому Україна вже двічі подавала заявки на проведення Manifesta, зокрема у 2018 році заявку надсилав Український інститут. 

Manifesta виникла на початку 1990-х років у відповідь на політичні, економічні та соціальні зміни, що відбулися після закінчення Холодної війни та в межах руху до європейської інтеграції. Перша бієнале відбулась 1996 року у Роттердамі 

Бієнале передбачає низку заходів, а саме дослідження, публікації, зустрічі, дискусії, виставки, кульмінацією яких стає тримісячна програма у вибраному місті чи регіоні. Для номадичного характеру Manifesta притаманне бажання досліджувати Європу та поєднувати митців, кураторів і молодих професіоналів із 40 країн різних регіонів світу.