Український інститут, ICOM UK та Ukrainian Institute London проведуть серію онлайн-дискусій про порятунок української спадщини під час війни 

У листопаді-грудні цього року Український інститут, ICOM UK (Британське відділення Міжнародної ради музеїв) та Ukrainian Institute London поведуть три онлайн-дискусії, присвячені українській спадщині. 

Дискусії відбудуться в межах серії ICOM UK TalksHeritage in Crisis, що зосереджена на країнах, де культурна спадщина знищується чи пошкоджується внаслідок збройних конфліктів чи природних катастроф.

Британський пам’яткоохоронний сектор особливо зацікавлений у вивченні української специфіки, щоб зрозуміти, як відповідати на подібні виклики у глобальному вимірі. Дискусії про Україну стануть пілотним проєктом в межах ICOM UK TalksHeritage in Crisis. Його організовують на волонтерських засадах для обміну досвідом та підвищення обізнаності із питань охорони спадщини. Проєкт організовано у співпраці з експертами Українського інституту та Ukrainian Institute London. Перелік учасників наразі доопрацьовується. 

Дискусії є відкритими для всіх зацікавлених. Участь у них є безкоштовною для членів Міжнародної ради музеїв та партнерських організацій, що беруть участь у їхній підготовці. Для решти учасників може бути передбачений номінальний внесок за участь. В межах заходів буде проводитись збір пожертв на підтримку пам’яткоохоронних фахівців, що були змушені покинути Україну через війну. 

Детальна програма заходів 

Дискусія 1. Пограбування української культурної спадщини та втрата експертизи 

Середа, 9 листопада 2022 року, 12:30–13:30 (британський час) 

Реєстрація на дискусію 1. 

Окрім знищення об’єктів культурної спадщини, в Україні також спостерігаються численні випадки розграбування культурних цінностей. Тим часом відбувається втрата експертизи, оскільки куратори, консерватори, архівісти та бібліотекарі надають перевагу збереженню колекцій перед професійним розвитком, тоді як чимало спеціалістів воюють або тікають за кордон. 

Окремою темою цієї дискусії буде роль Червоних списків Міжнародної ради музеїв у боротьбі з незаконною торгівлею культурними артефактами. Ми розглянемо, як артефакти, викрадені з України, можуть легко опинитися у Великій Британії – наприклад, на eBay, як товари, вилучені прикордонною поліцією, або пропоновані музеям для придбання. Знати, на що слід звернути увагу, і знати, коли попередити владу, є надважливим кроком до припинення незаконної торгівлі та повернення награбованих артефактів законним власникам. Також ми подивимося, що робиться для підтримки тих, чий професійний розвиток призупинився через війну. Учасників попросять поширити Червоний список з України в межах просвітницької кампанії. Їх також заохочуватимуть визначити шляхи підтримки професійного розвитку українських фахівців з культурної спадщини у Великобританії. 

Дискусія 2. Деколонізація української культурної спадщини 

Середа, 30 листопада 2022 року, 12:30–13:30 (британський час) 

Реєстрація на дискусію 2.

Деколонізація стала важливою глобальною дискусією. У музеях, галереях, бібліотеках, архівах та університетах Великої Британії було зроблено чимало, щоб виявити та працювати з глибоко вкоріненими колоніальними поглядами. У Великій Британії ця робота здебільшого зосереджена на спадщині Британської імперії, але війна Росії в Україні відкрила інші сторони колоніальної влади. Один колоніальний наратив стверджує, що Україна є просто частиною Росії, а не окремою державою, тоді як інший утверджує перевагу Росії з точки зору культури та спадщини. 

У цій розмові ми розглянемо, чому російські колоніальні наративи і далі присутні на Заході, та як фахівці з культурної спадщини можуть докластися до розвитку неупередженого наративу про Україну. Ми дослідимо практичні кроки, які можна зробити, щоб українська культурна спадщина була належним чином каталогізована, описана та інтерпретована. Це зіграє важливу роль у забезпеченні того, щоб Великобританія залишалася важливим і надійним союзником України. Учасникам буде запропоновано розглянути шляхи вдосконалення власних систем каталогізації, щоб українську культурну спадщину було легко знайти, щоб вона була доступною та належним чином описаною. 

Дискусія 3. Виявлення та збирання української культурної спадщини 

Середа, 14 грудня 2022 року, 12:30–13:30 (британський час) 

Реєстрація на дискусію 3.

Українці жили у Великій Британії протягом століть і здавна робили свій внесок у тутешнє економічне та культурне життя. Велика хвиля імміграції відбулася після Другої світової війни, коли тисячі переміщених українців не змогли повернутися на батьківщину через переслідування Росією, що чекало на них удома. У Великій Британії та за її межами було засновано багато активних спільнот, включаючи Лондон, Единбург, Кардіфф та інші міста, де національні традиції зберігаються та передаються молодим поколінням. 

Ця розмова буде зосереджена на виявленні та колекціонуванні культурної спадщини з України. Ми розглянемо проблеми, пов’язані з ідентифікацією; значення збирання української культурної спадщини; як можна створювати колекції; і де знайти відповідну експертизу. Ці знання можуть бути неоціненними, коли настане час відновлювати та замінювати колекції в Україні, які були пошкоджені чи втрачені внаслідок війни. Учасників заохочуватимуть переглянути власні колекції на предмет об’єктів, які можуть потребувати додаткових досліджень, щоб ідентифікувати їх як українські, та поділитися думками щодо того, як це зробити.