In Solidarity With Ukraine: прибула друга делегація іноземних письменників, журналістів та культурних діячів 

Стартував другий візит у рамках програми In Solidarity With Ukraine, розробленої спільно Українським ПЕН та Українським інститутом за підтримки Prague Civil Society Centre. Пʼять іноземних журналістів, письменників та культурних діячів з Франції, Бельгії та Латвії зустрінуться із українськими культурними та правозахисними організаціями, військовими журналістами та митцями, відвідають Харків, який значно постраждав внаслідок війни Росії проти України.

Мета In Solidarity With Ukraine («Солідарні з Україною») — продемонструвати наслідки злочинів російської армії проти України та її культури, надати учасникам делегацій відчуття контексту та розуміння нинішньої ситуації в Україні в умовах війни. 

До складу другої делегації входять: 

  • Емманюель Каррер (Emmanuel Carrere) – французький письменник, сценарист та кінорежисер. Його щотижневі статті публікувалися в L’Obs у Франції, El País в Іспанії, la Repubblica в Італії та Le Temps у Швейцарії.
  • Олів’є Вебер (Olivier Webe) – французький письменник, репортер, і військовий кореспондент, відомий насамперед висвітленням воєн в Іраку та Афганістані Працює доцентом Паризького Інституту політичних досліджень. Виграв кілька національних та міжнародних премій у галузі літератури та журналістики, зокрема за свої історії про Афганістан та за книги про війни.
  • Олів’є Трук (Olivier Truc) – французький письменник, журналіст, сценарист і режисер документальних фільмів. Живе у Швеції з 1994 року
    Живе у Швеції з 1994 року, кореспондент Le Monde у країнах Північної Європи та Балтії. Публікував нон-фікшн, кримінальні та історичні романи. Пише комікси та сценарії телесеріалів, продюсує телевізійні документальні фільми.
  • Деніс Пепіч (Denis Pepic) – народився в Сараєво, Боснія та Герцеговина, виріс у Бельгії. Отримавши ступінь магістра політичних наук у Брюсселі (ULB), переїхав до Відня, де викладав французьку мову та історію. Дебютував як письменник у поетичному колективі (Chromatique). Королівська академія французької мови та літератури присудила їм премію Джорджа Локкема. Нещодавно видав книгу поезії Déchitectures, опубліковану Le Boustrographe у 2021 році. Зараз він викладає та пише в Льєжі, Бельгія.
  • Яніс Йоневс (Jānis Joņevs) – латвійський письменник. Опублікував: «Єлгава 94» (2013, роман, перекладений французькою, англійською, німецькою та ін.), «Тигр» (2020, збірка оповідань, переклад французькою в процесі), «Грудень» (2022, кримінальний роман), «Загублені» (2023, книжка-картинка). З весни минулого року волонтер в організації Tavi Draugi, що допомагає Україні.

Фото: Artem Galkin

У Харкові відбудеться також публічна подія «Республіка літератури. Французькі письменники у Харкові»розмова про війну, Україну, Європу та справедливість та читатання французької поезії. Як у Франції бачать російське вторгнення в Україну та український спротив? Як сучасні французькі інтелектуали переосмислюють місце України в світі? У дискусії візьмуть участь Емманюель Каррер, Олівʼє Вебер, Олів’є Трук та українська літературознавиця Тетяна Огаркова. Модеруватиме подію Володимир Єрмоленко, філософ, письменник, президент Українського ПЕН. 

Коли: 1 листопада, 18.00

Де: ART AREA ДК, вул. Чернишевська, 13

Вхід вільний

Захід відбудеться англійською мовою. 

Дискусія проходить у рамках In Solidarity With Ukraine та проєкту «П’ятий Харків» та за підтримки UkraineWorld, англомовного мультимедійного проєкту про Україну, та Українського кризового медіа-центру. Проєкт «П’ятий Харків» реалізовує Харківський літературний музей за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Інформаційний партнер програми – Еспресо.