In Solidarity With Ukraine: стартує програма візитів іноземних письменників, журналістів та культурних діячів в Україну

Програма, перший етап якого триватиме з вересня до кінця листопада 2023 року, ініціює Український ПЕН спільно з Українським інститутом за підтримки Prague Civil Society Centre.

Мета In Solidarity With Ukraine («Солідарні з Україною») продемонструвати наслідки злочинів російської армії проти України та її культури, надати учасникам делегацій відчуття контексту та розуміння нинішньої ситуації в Україні в умовах війни. 

До кінця року Український ПЕН та Український інститут приймуть 4 делегації з Італії, Іспанії, Нідерландів та Франції. В межах ініціативи 20 іноземних письменників, журналістів, публіцистів, культурних менеджерів та лідерів думок проведуть серію зустрічей із українськими культурними та правозахисними організаціями, військовими журналістами та митцями, відвідають деокуповані та прифронтові міста і села, які постраждали внаслідок війни Росії проти України.

Очікується, що по завершенню візитів учасники делегацій стануть амбасадорами України за кордоном, створюючи матеріали про неї в міжнародних медіа, запускаючи проєкти підтримки та встановлюючи сталі зв’язки з українськими культурними, громадськими та правозахисними організаціями. 

«Ми започатковуємо візити в Україну акторів культури, журналістів, інфлюенсерів з різних куточків світу, аби не лише ми приїжджали в їхні країни та розповідали про війну та життя під час неї, але й щоб вони на власні очі це бачили, знайомились з українським мистецьким та громадянським середовищем та ставали нашими голосами у світі. Це важливий процес, який, я впевнений, посилюватиме нашу підтримку у світі», — зазначає Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту.

In Solidarity With Ukraine стартує 4 вересня з візиту італійської групи, до складу якої ввійдуть: 

  • Давіде Марія Де Лука (Davide Maria De Luca) політичний та економічний журналіст. Працював у il Post, Pageella politica. Редактор в Domani Editoriale;
  • Франческо Кямулера (Francesco Chiamulera) директор книжкового фестивалю Una Montagna di Libri. Після початку повномасштабної війни Росії проти України він поставив собі за мету якнайбільше зусиль віддавати дослідженню українського опору, документуванню перебігу війни та пам’яті про Голодомор, і загалом робити все можливе для того, щоб італійська публіка розуміла багатогранність української ідентичності через історію і передовсім через літературу;
  • Нона Міхелідзе (Nona Mikhelidze) старша наукова співробітниця Інституту міжнародних відносин у Римі (Istituto Affari Internazionali), членкиня Європейської лідерської мережі (European Leadership Network), дослідниця міжнародних відносин із фокусом на ЄС та країни Східного партнерства;
  • Паола Педуцці (Paola Peduzzi) журналістка медіа Il Foglio, спеціалізується на темі зовнішньої політики;
  • Крістіан Рокка (Christian Rocca) головний редактор порталу Linkiesta, котрий щоденно пише про Україну. Спільно із New York Times Крістіан створив проєкт “Присвячується Україні” (Omaggio all’Ucraina).

«Імперські намагання росії знищити українську культуру та ідентичність розпочались не у 2022 та не у 2014 році, це продовжується сторіччями. І нам важливо, щоб якомога більше представників культурної та медіагалузей з різних країн світу розуміли причини цієї геноцидальної війни і ставали амбасадорами України у себе вдома. Саме тому переважна кількість учасників програми «Солідарні з Україною» – це медіапрофесіонали та культурні діячі, котрі відвідають Україну вперше. Вони побачать наслідки злочинів російських окупантів, а також зустрінуться із українськими змінотворцями, аби відчути соціокультурний контекст, у якому наразі перебуває наша країна», — говорить Тетяна Терен, виконавча директорка Українського ПЕН.

У рамках In Solidarity With Ukraine у просторі PEN Ukraine відбудеться також публічна подія «Чи можуть демократії захистити себе?» за підтримки проєкту UkraineWorld. У дискусії візьмуть участь всі учасники делегації з Італії, модеруватиме подію Володимир Єрмоленко, філософ, письменник, президент Українського ПЕН. Говоритимуть про випробування, через які сьогодні проходять демократії, та що нового може розповісти світові про стійкість боротьба України.

Коли: 6 вересня (середа) о 19:00

Де: простір PEN Ukraine (Київ, вул. Лук’янівська, 14а)

Вхід за попередньою реєстрацією

Захід відбудеться англійською мовою. 

Інформаційний партнер програми – Еспресо.