Україна на «Світі книги» у Празі. Автори без кордонів

З 11 по 14 травня 2023 року у Празі відбудеться 28 міжнародний книжковий ярмарок і літературний фестиваль «Світ книги» 

Основна тема фестивалю – автори без кордонів. Вона віддзеркалює сьогодення, коли кордони – фізичні, культурні, соціальні, сексуальні, жанрові чи політичні – стають дедалі більш розмитими. Тому почесним гостем фестивалю цього року стане не якась країна, а автори, які переступають умовні кордони.  

«Продовжуємо розповідати свою історію через літературу та мистецтво як частину європейської спільноти з особливою увагою на кримськотатарській культурі й ідентичності, котрі Росія намагається послідовно знищити. У фокусі досвід «проживання» війни – виставка плакатів, «Інтернат», «Оленка тікає від війни» (CZ-UA проект). Українська стійкість в умовах кризи проявляється і у видавничій сфері: активна участь українських акторів книжкової сфери у професійній програмі фестивалю, книжкові новинки на українському стенді», – говорить креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська. 

На українському стенді KB 207 відвідувачі зможуть придбати українські книги для дітей і дорослих, а також чеські переклади української літератури й англомовні книги про Україну. 

У фестивалі візьме участь українська дитяча письменниця, авторка серії книг «36 і 6 котів» Галина Вдовиченко. Сергій Жадан презентує чеський переклад роману «Інтернат», а також виступить з харківським гуртом «Жадан і Собаки». Свої твори читатимуть українські письменниці, що проживають у Празі: Каріна Армлос й Оксана Маслова.  Окрема увага приділена літературі кримськотатарського народу. Буде нагода послухати поезії Павла Коробчука й Ірини Загладько.  

«Світ Книги 2023 продовжує підтримувати Україну, мета фестивалю – допомогти українським біженцям утримувати зв’язок зі своєю мовою та літературою. Головною зіркою української програми буде один із найвідоміших сучасних українських письменників Сергій Жадан. Він постане перед аудиторією і як письменник, і як рокер», – говорять організатори фестивалю у Празі. 

У межах української програми відбудеться виставка воєнних плакатів #SupportUkrainePIC українського об’єднання ілюстраторів Pictoric. Його співзасновниця Олена Старанчук розробила дизайн українського стенду. 

Під час фестивалю «Світ книги» вперше відбудеться дводенний форум для професійної аудиторі «Центрально-Східноєвропейський книжковий ринок», у ньому візьмуть участь представники українських видавництв: «ВСЛ», «Vivat», «Книги XXI», «UAComix». Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» у рамках форуму також представить свою діяльність.   

З детальною програмою фестивалю можна ознайомитися за посиланням. 

Підготовка українського стенду та програми відбувається у співпраці фестивалю «Світ книги», Українського інститутуПосольства України в Чеській Республіці, книгарні Books-UA, за фінансової підтримки чеського благодійного фонду PPF.