У Національній філармонії відбудеться концерт, присвячений загиблим на війні митцям 

5 грудня 2023, 19:00, Київ – у Національній філармонії України відбудеться концерт вокального ансамблю Alter Ratio «Lux Aeterna. Псалми падіння» за підтримки Українського інституту. В рамках події заплановано чотири вітчизняні прем’єри творів, присвячених пам’яті українських митців, які загинули під час війни.  

Photo credits KW – (c) André Fischer/Klangwerkstatt Berlin
 

Це новий проєкт Alter Ratio, де досліджуються сенси та взаємозв’язки між сучасними європейськими та українськими явищами музичної культури. У програмі буде виконаний відомий твір класика музичного авангарду Дьордя Лігеті до 100-річчя з дня його народження та нові роботи сучасних українських і болгарського композиторів – Алли Загайкевич, Петера Керкелов, Максима Коломійця та Максима Шалигіна. 

Любов Морозова, програмна менеджерка напряму «Музика» Українського інституту зауважує:

«Українська хорова традиція має давню історію, що своїм корінням сягає архаїчних шарів фольклору. Кожна важлива подія в житті людини здавна супроводжувалася співом, передусім – народження, весілля та смерть. Сьогодні, коли слів і сліз бракує, аби оплакати всіх загиблих, ми знову потребуємо співу. В цьому концерті поєднані ритуали пращурів і модерне звучання. Зазначу, що вже вкотре Alter Ratio ініціює появу найвагоміших хорових творів своїх сучасників, і відвідувачі київського концерту зможуть пережити цю без перебільшення історичну мить». 

Головною особливістю цього концерту є експеримент поєднання живого звучання акапельного вокального ансамблю та електроніки. Людина, техніка, сакральність, культура пам’яті та смерть – головні теми проекту. Для виконання твору Lux Aeterna потрібно 16 голосів. 12 голосів належатимуть вокалістам Alter Ratio, ще чотири «заспіває» електроніка, надавши «голоси» усім митцям, які стали жертвою цієї війни і побачили вічне світло.  

Максим Коломієць, автор твору «Disappearing voices/Голоси, що зникають» на текст Віктора Рекала розповідає:

«Це своєрідна метафора досвіду останніх місяців. Щодня ми бачимо, як зникає світ, до якого ми звикли. Ніби зникають у безодні голоси наших людей, які гинуть на фронті чи під бомбардуванням. І цей  хиткий стан викликає особливе відчуття страху, тривоги, хаосу, що насувається. І водночас – почуття нескінченної любові до цього світу. Саме тому мені було важливо вловити це унікальне, хоч і моторошне відчуття. Ніби помістити його в бурштин, щоб відокремити від себе, зробити зовнішнім, безпечним, безболісним, обеззброїти. Таким чином увіковічнити всі зникаючі голоси нашого світу, який тане в темряві». 

Виконання твору Lux Aeterna є даниною памʼяті Дьордю Лігеті, класику музичного авангарду. Твори цього композитора визначили розвиток класичної акустичної та електронної музики на багато десятиліть вперед. Його найвідоміший вокальний твір Lux Aeterna для 16 виконавців вважається переломним моментом у вокальній музиці. Саме він звучить у фільмі Стена Кубрика «Космічна одіссея 2001 року». У концерті цей твір відіграє роль реквієму за загиблими митцями, також він інспірував згадані композиції сучасних авторів. 

У листопаді цього року концерти «Lux Aeterna. Псалми падіння» пройшли у Штутгарті та Берліні. У Штутгарті – у співпраці із однією з найбільших європейських радіокомпаній SWR та SWR Experimentalstudio. Концерт відбувся з великим успіхом у Stadtkirche Stuttgart-Bad Cannstatt. У Берліні – у рамках фестивалю сучасної музики Klangwerkstatt Berlin – Festival für Neue Musik. Це один із великих фестивалів сучасної музики в Німеччині. Концерт мав широкий резонанс та зібрав найбільшу аудиторію з усіх подій фестивалю. 

Виконавці: 

Вокальний ансамбль сучасної музики Alter Ratio, артистична директорка та диригентка – Ольга Приходько 

Партія електроніки – Алла Загайкевич 

Програма: 

Дьордь Лігеті. Lux Aeterna 

Алла Загайкевич. Psalms of Falling/Псалми падіння на тексти Ії Ківи 

Максим Коломієць. Disappearing voices/Голоси, що зникають на текст Віктора Рекала 

Петер Керкелов. phos-phorus 

Максим Шалигін. Sub Rossa на тексти Роберта Фроста 

ПАРТНЕРИ ПРОЄКТУ: Ukrainian Institute, Ernst von Siemens Musikstiftung, Klangwerkstatt Berlin – Festival for New Music, Goethe-Institut, GVL – Gesellschaft zur Verwertung von Leistungsschutzrechten mbH, Südwestrundfunk (SWR), SWR Experimental studio, Donemus Publishing.