Участь Українського інституту на 18. Міжнародному джазовому форумі «Destination Unknown: Die Zukunft des Jazz»  

З 28 по 30 вересня у м. Дармштадт відбувся 18. Міжнародний джазовий форум «Destination Unknown: Die Zukunft des Jazz», організований Джазовим інститутом Дармштадта (Jazzinstitut Darmstadt).  

18-й Дармштадтський джазовий форум наважується дивитися вперед, запитує, які можливості відкриває джаз як музична практика та які його межі. Під час заходу було обговорено баланс між повагою до витоків джазу як афроамериканської форми мистецтва та завданнями сучасного авангарду, а також роль, яку джаз відіграє в дискурсах часу та регіону, в якому він сприймається. 

Також піднімалися питання про майбутнє індустрії звукозапису та трансляції, про роль радіо, Інтернету та подкастів, про навчання, яке зосереджується не лише на майбутніх джазових музикантах, а й на творчій музиці в цілому.  

До участі у панельній дискусії на тему “Es geht ums Ganze!” було запрошено керівницю напряму “Музика” УІ Мар’яну Бондаренко, яка разом з Яном Кларе, саксофоністом, ініціатором проекту Dorf у Мюнстері і Акіко Аренд, композиторкою і перформеркою з Кельна, дискутувала про зв’язок музики і політики, важливість культурної дипломатії у часи війни. Зокрема, було висвітлено висвітлено ризики функціонування української джазової сцени в умовах війни і обговорено можливі шляхи вирішення актуальних проблем джазової та імпровізаційної музики у європейському контексті.  

Також під час дискусії Мар’яна Бондаренко наголосила на стратегічних цілях УІ в цьому напрямку:  

  • Культурна ідентичність: музика може символізувати і підсилити культурну ідентичність народу, що часто має політичні наслідки. 
  • Боротьба з апропріацією: після розпаду Радянського Союзу Росія апропріювала багато українських імен і процесів. Нашою метою є відновлення справедливості. 
  • Міжнародна присутність: ми працюємо над підвищенням присутності українських джазових музикантів за кордоном, щоб допомогти їм ідентифікуватися та знайти контакти в міжнародній спільноті. 
  • Політика у музичній індустрії: сама музична індустрія є політичною, і такі питання, як авторські права, цензура, культурне визнання та регулювання, впливають на неї. 
  • Пропаганда: уряди використовують музику для поширення пропаганди та впливу на громадську думку. 

Щоб досягти поставлених цілей і привернути увагу до України, УІ було реалізовано різні проєкти та заходи, зокрема виставки, публікації та концерти. Наприклад:  

  • Виставка “Українські джазмени на війні”. 
  • Проект “Листівки з України”, який має на меті збір пошкоджених та зруйнованих культурних пам’яток під час російських бомбардувань і створення великого проєкту з виставок та листівок із зображенням старих пам’яток XVIII-XIX століть. 
  • Форум культурної дипломатії у Брюсселі. 
  • Відеокурси з історії та культури України. 

Модераторкою дискусії виступила журналістка та музична кураторка Софі Еміліе Беха.