Free the Children: у ПАР відбувся концерт, щоб привернути увагу до депортованих українських дітей

21 березня у Південно-Африканській Республіці відбувся концерт Free the Children. Відомі південноафриканські виконавці, гурт The Soil та співак Ланга Мавусо, разом з українськими, серед яких учасник Нацвідбору до Євробачення 2024 гурт YAGODY, виступили, щоб привернути увагу до понад 19 500 українських дітей, незаконно депортованих Росією

Концерт відвідали понад 1500 глядачів. Одним із найяскравіших моментів стало спільне виконання гуртом YAGODY та південноафриканськими артистами «Шошолози» – пісні південноафриканських шахтарів і негласного гімну ПАР, яка є символом боротьби мільйонів південноафриканців за свої права.  

Концерт організував Український інститут у партнерстві з південноафриканським приватним неприбутковим фондом NIROX. 

Генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко: «Південноафриканці та українці живуть далеко один від одного, але за останні кілька днів ми побачили, як сила музики стирає кордони і зближує нас. Сподіваюся, що власне складне минуле Південно-Африканської Республіки допоможе краще зрозуміти і співпереживати боротьбі України за свободу. Мене зворушила співчутливість і підтримка ПАР, і я вірю, що цей концерт сприятиме тіснішій дружбі між нашими країнами». 

Концерт Free the Children став частиною мистецько-громадянської колаборації, мета якої –налагодження звʼязків між українськими та південноафриканськими митцями та громадськими діячами. На концерті виступили: гурт YAGODY, південноафриканський акапела гурт The Soil, Анастасія Войтюк, Langa Mavuso, Tubatsi Moloi, AusTebza, Itai Hakim, Mpumi Mama Drum та Modise Sekgothe. 

Зоряна Дибовська, лідерка гурту YAGODY, поділилася: «За час перебування нашої команди в ПАР ми помітили наскільки важливо знайомитися з різними культурами через самостійний досвід, адже часто наші уявлення переповненні стереотипами та упередженнями. Є речі які точно обʼєднують наші країни – це те, що народ обох держав прагнув рости, а також залишатися самобутнім та вільним. Тож співпраця ПАР та України є неймовірно важливою в контексті російсько-української війни. Світ має знати про Україну від першого лиця». 

Південноафриканський музикант Ітай Гакім: «Як південноафриканські митці, ми усвідомлюємо свою відповідальність сприяти визволенню багатьох людей у світі, так само, як і більша частина світу допомогла нам у боротьбі». 

Частиною цієї колаборації стала місячна арт-резиденція двох українських митців в Kromdraai Creativity Impact Hub. В резиденції взяла участь Анастасія Войтюк, бандуристка та співачка, а також Сергій Петлюк, медіахудожник. У рамках програми резиденції українські митці, зокрема, створили музичний продукт разом із дітьми з місцевих громад, який має надихнути на всесвітній рух за свободу дітей, #FreeTheChildren. 

«Співпраця з митцями з Південної Африки є містком до дружби наших країн, що в час війни  є дуже цінною. У нас багато подібного болю, але і подібні методи боротьби – ми черпаємо енергію у співі, спільнотності, відповідальності одне за одного, ми не здаємось. Цей досвід став для мене дуже новим і глибоким, а українська бандура знайшла нові простори для звучання. Наша музика має багато і спільного і відмінного і на цьому концерті зливається в один потік», – сказала Анастасія Войтюк, бандуристка та співачка. 

Також з 16 по 23 березня в рамках кампанії Free the Children ПАР відвідала делегація українських експертів з прав дітей. Серед делегатів співзасновник фонду «Голоси дітей» Азад Сафаров та Ксенія Корнієнко, юристка з прав людини ГО «Регіональний центр прав людини». Вони з’ясовували, як ПАР може допомогти знайти викрадених українських дітей на території Росії, задіяти міжнародні механізми для їхнього повернення та притягнути до відповідальності злочинців. Делегація зустрічалася із південноафриканськими правозахисниками та юридичними експертами, зокрема з Центру прав людини при Преторійському університеті та Інституту справедливості та примирення. 

Подробиці: 

Концерт відбувся 21-го березня, в скульптурному парку NIROX в місті Крюґерсдорп неподалік Йоганнесбурга. 

Згідно з офіційними джерелами українського уряду, 19 546 дітей було незаконно депортовано Росією. Це лише ті випадки, які вдалося задокументувати. Тільки 388 дітей вдалося повернути в Україну. Щоб отримати актуальні офіційні дані, відвідайте сайт: https://childrenofwar.gov.ua/en/

Фото: Nirox