“Загублені між тріщинами. Невідомі історії мистецтва”.

Третій модуль української публічної програми на 59-й міжнародній мистецькій виставці Венеційській бієнале

28–29 жовтня Український інститут у співпраці з Українським павільйоном на 59-й міжнародній мистецькій виставці Венеційській бієнале організує серію заходів Загублені між тріщинами. Невідомі історії мистецтва. Вона є частиною міждисциплінарної програми “Деколонізація мистецтва. За межами очевидного”, яка залучає митців, кураторів, публічних інтелектуалів та широку аудиторію.

Програму курує креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська у співпраці з кураторами Українського павільйону Лізаветою Герман, Борисом Філоненком та Марією Ланько.

У квітні відбулась дискусія “Як війна Росії проти України змінила світ [мистецтва]”. Продовженням розпочатої дискусії є осіння програма, яка складається з чотирьох модулів (чотири довгих вікенди). Попередні модулі програми: 

  • Як ми деколонізуємо мистецтво? (2–4 вересня)
  • Мистецтво як зброя і як мішень (8–9 жовтня)

Переглянути всі дискусії та лекції можна за посиланням.

Новий модуль стосуватиметься невідомих історій, яких чимало у світі мистецтва. Протягом століть історія писалася з фокусом на європейський контекст, сама парадигма формувалася в цій частині світу. Скільки невідомих історій залишилося за дужками, загублених між тріщинами, зниклих чи знищених? Як ми повинні розглядати на ці історії? Чи можемо ми переписати історію мистецтва так, щоб вона містила всі історії? Чи можемо ми відновити втрачені сторінки?

Спеціальною подією в рамках модуля є італійська прем’єра документального фільму «Танення триває вічно. Мистецтво та епоха Девіда Геммонса» авторства Джадда Таллі та Гарольда Крукса. Це вражаючий портрет відомого афроамериканського художника Девіда Геммонса, який послідовно залишався виключеним зі світу мистецтва, але чиї роботи є важливим висловлюванням щодо расового питання в США. У фільмі розповідається про його кар’єру від часів повстання у Воттсі в Лос-Анджелесі 60-тих років до світової популярності у світі мистецтва сьогодні. Захід відбудеться за участю відомого кіносценариста Гарольда Крукса та виконавчої продюсерки Лізи Кортес з Нью-Йорка. У програмі заплановано також показ фільму українського режисера Олексія Радинського «Колір фасаду: синій».

Детальна програма (центральноєвропейський час)

28 жовтня

15:00-15:15 Вступ Тетяна Філевська

15:15-15:45 Ключова доповідь Олена Червоник. Чи є в України історія мистецтва? Серія запитань та відповідей

15:45-17:15 Вступна дискусія: Історія мистецтва в тріщинах, пропусках і прогалинах. Яких історій нам не вистачає? Беатріс фон Борман, Олена Червоник, Ольга Жук, Фабіо Кавалуччі. Модерує Тетяна Філевська

18:00-20:00 Показ фільму Джадда Таллі та Гарольда Крукса. Танення триває вічно: мистецтво та епоха Девіда Геммонса (101’). Серія запитань та відповідей з Гарольдом Круксом і Лізою Кортес

 

29 жовтня

14:30-15:00 Показ фільму Олексія Радинського. Колір фасаду: Синій (23’)

15:00-15:45 Ключова доповідь Шахін Мералі. Зміна парадигм: роль політичного чорного мистецтва та кураторства в деканонізації та деколонізації сфери мистецтва з кінця 1980-х років (Великобританія). Серія запитань та відповідей 

15:45-17:30 Дискусія: Епістемічна справедливість в історії мистецтва. Шахін Мералі, Анастасія Євсєєва, Надія Каабі-Лінке. Модерує Тетяна Філевська

Про учасників:

  • Шахін Мералі, (нар. у Танзанії) письменник, куратор, критик і художник індійського походження, проживає в Лондоні (Великобританія)
  • Олена Червоник, історикиня мистецтва, кураторка, кандидатка мистецтвознавства Оксфордського університету (Великобританія)
  • Надія Каабі-Лінке, художниця, народилася в Тунісі, живе і працює в Берліні та Києві
  • Беатріс фон Борманн, кураторка Музею Стеделек (Нідерланди)
  • Фабіо Кавалуччі, критик сучасного мистецтва і куратор (Італія)
  • Ольга Жук, заступниця директора Мистецького арсеналу (Україна)
  • Анастасія Євсєєва, керівниця напряму “Візуальне мистецтво” Українського інституту (Україна)
  • Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту (Україна)
  • Гарольд Крукс, сценарист фільму “Танення триває вічно” (США)
  • Ліза Кортес, виконавчий продюсер фільму “Танення триває вічно” (США)

Локація: Teatro Piccolo Arsenale

CAMPO DELLA TANA, 2169/F

30122 ВЕНЕЦІЯ

Програма транслюватиметься онлайн на сторінках Українського інституту у Facebook та Youtube.

Якщо ви бажаєте відвідати захід у Венеції особисто або мати можливість поставити запитання онлайн, будь ласка, зареєструйтеся тут.

Четвертий модуль програми під назвою “Історії за павільйоном. Деколоніальність і бієнале” відбудеться 18–19 листопада.

Довідкова інформація

Програма є невід’ємною частиною Українського павільйону, що відбувається під керівництвом Уповноваженої Катерини Чуєвої, заступниці Міністра культури та інформаційної політики України та курується креативною директоркою Українського інституту Тетяною Філевською та кураторами Українського павільйону Лізаветою Герман, Марією Ланько та Борисом Філоненком. Публічна програма реалізується в діалозі з командами інших національних павільйонів.

Під егідою Венеційської бієнале

Організатори:

  • Український павільйон
  • Український інститут

Партнери:

  • Міжнародний фонд «Відродження»
  • Платформа міждисциплінарної практики Open Place

Контакт для запитів ЗМІ: [email protected]