Делегація українських кураторів з візитом у Франції та Німеччині

Французький Інститут, Український Інститут та Goethe-Institut об’єднують зусилля для візиту 10 українських професіоналів у сфері візуального мистецтва у Франції та Німеччині з 16 по 27 жовтня 2023 року.

Куратори з Києва, Дніпра, Одеси та Львова репрезентують життєздатність української сцени сучасного мистецтва, давно відкритої для Європи загалом, але все ще недостатньо пов’язаної з екосистемами Франції та Німеччини зокрема.

Для кураторів розробили спеціальну програму візитів до провідних профільних інститцій та зустрічей із місцевими фахівцями. У Парижі група відвідає Paris+ від Art Basel і познайомиться, зокрема, з представниками Міністерства культури та міста Париж; візит до Дюнкерку буде сфокусований на другій едиції  Triennale Art & Industrie, присвяченому енергетичним викликам; у Ліллі представники місцевого самоврядування  продемонструють реалізацію державної політики на користь образотворчого та сучасного мистецтва на територіальному рівні. Мета цих зустрічей – налагодити тривалі зв’язки між акторами різних країн. До програми, організованої Французьким інститутом, також будуть долучені 20 учасників з усього світу, діяльність яких має фокус «візуального мистецтва».

Далі кураторська група вирушить до Німеччини для подібної однотижневої програми. Програма в Німеччині починається у Кельні та Дюссельдорфі з відвідування Кунстхалле Дюссельдорфа, Музею Людвіга та Кельнського парку скульптур. Поїздка продовжиться у Берліні, де заплановані зустрічі з предстаниками департаменту культури Берлінського сенату, Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Humboldtforum, а також екскурсія провідними галереями сучасного мистецтва. Крім того, до програми включено спілкування з художниками та діячами культури з Берліна.

Це запрошення, організоване Французьким інститутом, отримує бюджетну підтримку від Міністерства культури Франції. Німецька частина поїздки є проєктом Гете-Інституту за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини для сталого зміцнення стійкості українських культурних та освітніх партнерів.

Делегація українських кураторів

  • Лідія Аполлонова, Кураторка, ГО «Музей сучасного мистецтва»
  • Аліса Гришанова, Керівниця арт-програм та кураторка в «Українському домі»
  • Павло Гудімов, Засновник артцентру «Я Галерея» у Києві та Львові
  • Катерина Яковленко, шефредакторка сайту Суспільне Культура; кураторка сучасного мистецтва.
  • Катерина Радченко, Засновниця фестивалю Odesa Photo Days.
  • Анастасія Мануляк, Керівниця напряму Візуального мистецтва  в Українському інституті
  • Наталія Маценко, Незалежна кураторка
  • Ірина Полікарчук, Директорка та програмна кураторка галереї Артсвіт, співзасновниця Центру сучасної культури у Дніпрі
  • Аля Сєгал, Наукова співробітниця Одеського національного художнього музею, незалежна кураторка та культурна менеджерка.
  • Тетяна Волошина, Кураторка виставкових проектів в «Українському домі»