Закордонні музеї зможуть скористатися посібником з
деколонізації культурної спадщини України

У 2024 році планується видання нового посібника з деколонізації з фокусом на Україну. Це буде перший посібник такого роду, розроблений спеціально для музеїв та закладів культурної спадщини в Україні, Великій Британії та по всьому світі.

Путівник розроблятиметься у співпраці з міжнародними партнерами та експертами у сфері культури. Він міститиме розбір конкретних прикладів і огляд найкращих практик, які дозволять читачам поставити під сумнів припущення про роль колоніальних влад в Україні. Гід стане доступним інструментом для фахівців і всіх, хто намагається правильно визначити та описати культурну спадщину зі Східної Європи. Він також допоможе виявити приховані упередження та стереотипи, які могли виникнути внаслідок десятиліть агресивної політики колонізаторів.

Деколонізація – це практика на всесвітньому рівні, яка зараз активно розвивається і яка є важливою для довгострокового захисту культурної спадщини в регіонах, які постраждали від колоніального правління. Цей посібник також стане інструментом для виявлення прихованих упереджень та стереотипів, які можуть виникнути в результаті десятиліть агресивних політик русифікації.

Посібник пропонуватиме кілька практичних кроків і відповіді на запитання:

  • Як ідентифікувати українську культурну спадщину?
  • Як описувати історично змінювані державні кордони?
  • Як уникникати некоректної лексики, термінології та маркування?
  • Як представляти суперечливу спадщину? 

Цей посібник стане результатом міжнародного партнерського проєкту, ініційованого Українським інститутом і розробленого у співпраці з Асоціацією музеїв (MA), ICOM UK та ICOM Ukraine за підтримки Британської Ради в Україні.

Новий посібник частково спирається на методологію, використану британською Асоціацією музеїв при створенні посібника «Підтримка деколонізації в музеях», опублікованого в 2021 році. Посібник Асоціації музеїв був випущений Українським інститутом українською мовою

Посібник, створений на основі серії семінарів, фокус-груп і незалежного тестування, буде опублікований в цифровому форматі та доступний для безкоштовного завантаження влітку 2024 року. Стежте за новинами про розробку та дізнавайтеся, як ви можете зробити свій внесок в ініціативу.

«У музеях світу українську спадщину часто залишають поза увагою, інтерпретують та представляють з неточностями. Ми сподіваємося, що зможемо вивести український спадок із тіні, показати складну історію України, відновити та захистити українську спадщину», – Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту.

«Цей проєкт ґрунтується на нашому нещодавньому досвіді Сезону культури Велика Британія/Україна та зростаючому інтересі до співпраці між країнами.  Тема деколонізації є критично важливою для мистецької спільноти в Україні та ширшого регіону.  Цей путівник стане практичним інструментом для музейного сектору Великої Британії для осмисленої взаємодії з Україною: минулим, теперішнім і майбутнім», – Клер де Брекелер, директорка з питань мистецтва за напрямком Wider Europe, Британська Рада.

«Ми раді співпрацювати з партнерами в Україні, Асоціацією музеїв та Британською Радою. Новий путівник спиратиметься на низку ініціатив, здійснених ІСОМ UK на підтримку захисту культурної спадщини України. Серед них “Спадщина в кризі”, серія онлайн-трансляцій про захист української культурної спадщини, а також допомога в координації британської поставки обладнання для збереження та оцифрування на початку повномасштабного вторгнення. Ми також здійснювали нагляд за проєктом ICOM Special Grants на підтримку оцифрування архівних матеріалів Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” у партнерстві з ІСОМ в Україні та Університетом Західної Англії. Деколонізація є одним із стратегічних напрямків діяльності ІСОМ, і, як національний комітет, ІСОМ UK радий долучитися до пошуку практичних рішень для подолання спадщини колоніалізму», – Крістіан Баарс, співголова ICOM UK

«Колоніалізм залишає глибокий і тривалий вплив на культуру, мову та мислення. Як наслідок, дослідження та розкриття цих наслідків може бути болючим і складним процесом. Наше завдання як громадян України – взяти на себе провідну роль у відновленні та захисті історії та спадщини. У рамках цього процесу деколонізації вкрай важливо залучати погляди досвідчених експертів, участь британських музейників, які мають досвід розробки путівників з деколонізації з британським імперським фокусом, є критично важливою», – Анастасія Чередниченко, історикиня, кандидатка історичних наук, голова правління ІСОМ в Україні.

«Ми раді співпрацювати з Українським інститутом, ІСОМ UK, ІСОМ в Україні та Британською Радою у розробці цього посібника. Деколонізація – це нова сфера музейної практики, яка розвивається і має бути адаптована до конкретних обставин кожної країни. Я сподіваюся, що наші принципи та настанови можуть стати корисною відправною точкою для цієї роботи», – Шерон Хіл, директорка Асоціації музеїв.