У Нью-Йорку відкривається виставка State of Emergence за підтримки Українського інституту

У рамках програми Українського інституту Visualise, у нью-йоркському просторі NADA East Broadway відкривається виставка робіт 20 українських та іноземних митців State of Emergence. Виставка триватиме з 21 жовтня по 10 грудня 2023 року. 

Кураторки Леся Кульчинська та Catinca Tabacaru беруть як точку відліку війну Росії проти України та зосереджуються на надзвичайних ситуаціях по всьому світу та їхньому можливому техногенному майбутньому, пропонуючи варіант створення альянсів між тими, хто пережив або досі проживає ці ситуації. У виставці митці з Європи, Лівану, Суринаму, США та Зімбабве рефлексують разом з українськими. 

State of Energency зустрічає глядачів дивними і небезпечними істотами: «Танцюючі уламки» (Dancing Rubble) художниці Slinko персоніфікуються в абсурді руйнувань війни, а картина Нікіти Кадана «Сирена» перегукується зі спокусою смерті. Як глядачі, ми намагаємося пристосуватися до їхньої моторошної присутності. Алаа Мансур досліджує галюцинації штучного інтелекту про цифрове панування, тоді як арт-стрімінговий колектив UkraїNATV запрошує глядачів віддатися п’янкому безладу спільного буття в цифрових окопах нинішньої кібервійни.  

Марія Куліковська та Ксенія Гнилицька розмірковують про своє кочівництво, спричинене війною: чужинці, відрізані від своїх зруйнованих домівок, вчаться ставати своїми власними островами. Чи утворять ці острови нові архіпелаги? Через археологію образів і матерій Терренс Мусеківа та Хав’єр Роблес де Медіна збирають колоніальні суб’єктивності у гетерогенну систему. Все це відбувається під приголомшливим заходом сонця Лесі Васильченко, що піднімає питання передбачуваності нашого майбутнього. 

Ця нью-йоркська едиція State of Emergence є третьою у тривалій співпраці Кульчинської та Табакару. Вона розпочалася з виставки українських художників у бухарестському просторі галереї Catinca Tabacaru, яка відкрилася рівно через 50 днів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Chapter One об’єднала тринадцять художників, роботи були першими враженнями, сповненими емоцій, небезпеки та короткочасних механізмів подолання труднощів. Виставка стала приводом для роздумів про появу нової реальності та суб’єктивності в умовах надзвичайного стану. Пізніше того ж року в бухарестській галереї «Сендвіч» відбулася виставка Chapter Two – дослідження і перевідкриття п’ятьма художниками їхніх особистих і спільних історій, стертих російським колоніальним насильством протягом останніх століть. 

Виставка State of Emergence організована в рамках програми Українського інституту Visulise, що є свідченням стійкості перед обличчям складних часів. 

Анастасія Мануляк, керівниця напряму «Візуальне мистецтво« Українського інституту, зазначає: «Представляючи роботи українських митців поряд із визнаними митцями українського походження та відомими іноземними митцями, ми сподіваємося вивести на перший план український погляд на глобальні проблеми та виклики. Включення українського дискурсу в яскраву мистецьку сцену Нью-Йорка – це чудова можливість зробити свій внесок у мистецький діалог на глобальному рівні». 

Учасники: Алаа Мансур, Анатолій Бєлов, Борис Кашапов, Катя Лесів, Катя Лисовенко, Катя Гроховська, Ксенія Гнилицька, Леся Васильченко, Люба Дрозд, Марія Куліковська, Нікіта Кадан, Нона Інеску, Оксана Казьміна, Palliative Turn, Рейчел Моносов, Slinko, Терренс Мусеківа, Юлія Кривич, Хав’єр Роблес де Медіна та UKRAїNATV. 

Кураторки: Леся Кульчинська та Катінка Табакару 

Коли: 21 жовтня – 10 грудня

Де: NADA East Broadway 311 East Broadway, New York 

Програма подій 

Відкриття виставки: П’ятниця, 20 жовтня, 18:00. Кураторська екскурсія починається рівно о 18:00 

Під час відкриття виставки на глядачів чекає міжконтинентальний музичний перформанс від UKRAїNATV. 

Субота, 21 жовтня, 17:00 
Тур з кураторками Лесею Кульчинською та Катінкою Табакару 

Неділя, 22 жовтня, 14:00 – 18:00 
14:00 – Новітня історія України. Свято життя. Лекція- перформанс з Оксаною Казьміною 

16:00 – Хроносфера та галюцинаторні машини Перформативні 
розмови Алаа Мансура та Лесі Васильченко 

Середа, 25 жовтня, 18:30 Розмова з Любою Дрозд 

П’ятниця, 24 листопада, 18:30 
Перформанс: Смерть і гумор 
Розмова Slinko та перформативна презентація журналу Palliative Turn з Олавом Вестфаленом