«Ти знаєш, що ти – людина @ Точки опору 5»

Виставка «Ти знаєш, що ти – людина @ Точки опору 5» у берлінській Сіонськірхе є спільним стейтментом митців і кураторів з України та Берліна за мир і солідарність всіх, хто засуджує загарбницьку війну Путіна проти України і бореться з нею.

Виставка «Ти знаєш, що ти – людина @ Точки опору 5» у берлінській Сіонськірхе є спільним стейтментом митців і кураторів з України та Берліна за мир і солідарність всіх, хто засуджує загарбницьку війну Путіна проти України і бореться з нею. 

На Різдво розбіжність реалій життя в одному культурному полі здається особливо незрозумілою: Санта-Клауси в супермаркетах і передріздвяна атмосфера не тільки в Берліні, а й усюди в Європі, тоді як в Україні, практично по сусідству, мирні жителі все ще зазнають тортур і втрачають життя найгіршим із можливих способів.

Ця виставка ставить на меті ще раз розказати про те, що майже неможливо осягнути, особливо зараз, у Різдвяний час. Війна в Європі не повинна загострюватися далі. Кожен може допомогти забезпечити її припинення, забезпечити свободу та незалежність України, сприяти відновленню руйнувань і додавати усіх зусиль, щоб Путін та його прибічники опинилися в міжнародному суді. Зараз це залежить від кожної окремої людини в її повсякденній діяльності, від готовності всіх, хто ще живе в мирі, поступитися власним комфортом.

У такі часи, коли ми бачимо зображення в засобах масової інформації, які демонструють абсолютно реальну нелюдяність і жорстокість, а також викривлену пропаганду, яка заперечує право на існування людей і цілої країни, ця спільна виставка також хоче нагадати нам, що ми всі об’єднані, що ми є Люди. Незалежно від кольору шкіри та національних кордонів, як нерелігійна чи релігійна особа, чи як католик чи протестант або послідовник православної церкви – чи як послідовник зовсім іншої релігії: у Сіоні (Сіонськірхе) раді кожному. Пастор і громада Церкви Сіонськірхе дуже свідомо відкривають мистецтву свій простір, тому що релігія та мистецтво мають спільне коріння в людській духовності.

Особливо з огляду на болісну історію Берліна Сіонськірхе є особливим місцем для спільних висловлювань церкви, митців і культурних працівників. З ним пов’язана відважна діяльність теолога Дітріха Бонхеффера за часів нацизму, а також рух опору «Екологічна бібліотека» за часів колишньої НДР.

«Точки опору» — це серія виставок, ініційована KLEINERVONWIESE та MOMENTUM під час загострення Корони у 2021 році, яка пропонує платформу для гуманістичного та демократичного висловлювання. Попередні випуски цієї серії виставок у Сіонськірхе мали назви «Точки опору / S-O-S», «Парадокси свободи», Штефан Рінк «Großer Lastenbär / Чому я ношу» та «Навички заради миру».

Після коронакризи ми знову і знову об’єднували зусилля, щоб продовжувати художні виставки в Сіонськірхе. Тому що, особливо в такі часи, немає нічого важливішого за мистецтво та культуру для мобілізації сил, необхідних для того, щоб покласти край невігластву та байдужості, авторитаризму та націоналізму, расизму та війнам.

Натомість «Ти знаєш, що ти – людина» замислювалася як виставка 21 українського фотографа під кураторством Катерини Філюк, яка показує людину в її різних проявах, висвітлюючи гендерний, культурний і соціальний контекст, а також соціалізацію та індивідуальне повсякденне життя людини, що визначає її положення у світі. Концепція цієї виставки була створена ще до російського вторгнення в Україну. Йшлося про українську фотографію, що фокусується на людини, як головному об’єкті свого дослідження, від середини ХХ століття до наших днів. Назва запозичена з відомого вірша українського поета Василя Симоненка 1960-х років: «Ти знаєш, що ти – людина». Частина офіційної шкільної програми в Україні, цей вірш є своєрідним гімном життя, стверджує унікальність кожної людини та заохочує цінувати кожну мить життя. Сьогодні – під час загарбницької війни Росії проти України – ці прості, але потужні слова особливо гостро закликають до людяності, солідарності та згуртованості. Вони ще раз нагадують нам, що незважаючи на невимовну жахливість війни, кожне життя має значення і ми маємо залишатися людьми. З іншого боку, роботи українських фотографів також дають цікаве уявлення про зміни, які відбувалися в українському суспільстві з 1960-х років, від тих років, коли мрія про соціалізм поступово виявлялася крахом, аж до останніх кількох місяців самовідданої боротьби українців за свою країну і свободу.

Нинішня спільна виставка «Ти знаєш, що ти – людина @ Точки опору» як 5-е випуск «Точки опору» в Сіонськірхе у Берліні об’єднує, окрім фотографічних робіт з України, різноманітні міжнародні мистецькі голоси та намагається створити художній діалог між ними. 

Також окрім робіт міжнародних художників, які працюють і живуть у Берліні, також будуть показані роботи зовсім молодих українських художників, які змогли втекти від нинішньої війни і знайшли притулок у UCC у Берліні. UCC – «Українська культурна громада» на вулиці Лейбніцштрассе є результатом зразкової соціальної активності ряду берлінських підприємців, які створили тут свого роду «мистецький притулок», щоб дати молодим українським митцям і творчим людям можливість працювати далі.  

Як і будь-яка виставка із серії «Точки опору» в Сіонській церкві, «Ти знаєш, що ти – людина @ Точки опору 5» демонструє різні перспективи та співставляє мистецькі всесвіти, які роблять роздуми про помилки та можливості минулого та сьогодення видимими і дозволяють створити спільне бачення, щоб допомогти зберегти засадничі цінності для мирного майбутнього. Цінності, які сьогодні всі народи вважають невід’ємними правами людини, заради яких минулі покоління неодноразово йшли на великі жертви.

«Ти знаєш, що ти – людина» – переможець міжнародної програми підтримки виставок «Visualise» Українського Інституту і відбувається за підтримки Goethe Institute та Goethe Institute в екзилі. Спільна виставка – копродукція ІЗОЛЯЦІЯ/Україна, а також MOMENTUM і Points of Resistance/Берлін.

Виставка проходитиме з 3 грудня 2022 року по 7 січня 2023 року в Сіонськірхе і є не в останню чергу своєрідною відмовою від безсилля. Ми всі можемо щось зробити. Кожен з нас. Кожен день. Хоча б не будучи байдужими і намагаючись відкрити своє серце. Не відводячи погляд, а допомагаючи тим, хто втратив усе або зневірився. Щодня виступаючи проти забуття і проти байдужості.

Художники:

Ти знаєш, що ти – людина
Валентин Бо, Олександр Чекменьов, Марина Фролова, Олександр Глядєлов, Параска Плитка Горицвіт, Борис Градов, Алена Гром, Віктор та Сергій Кочетови, Юлія Кривич, Саша Курмаз, Віктор Марущенко, Сергій Мельниченко, Борис Михайлов з Миколою Рідним, Валерій Мілосердов, Ірина Пап, Євгеній Павлов, Роман Пятковка, Наташа Шульте, Synchrodogs, Вікторія Темнова, Микола Трох

POINTS of RESISTANCE 5
Борис Артюкович, Lutz Becker, Andreas Blank, Вікі Берг, Karol Broniatowski, Kerstin Dzewior, Louisa Dzevior, Mahsa Foroughi, Софія Голубєва, Chris Hammerlein, Gregor Hildebrandt, Christian Jankowski, Gita Kurdpoor, Марія Луцак, Iris Musolf, Анастасія Пасечник, Сомарі Птічка, Stefan Rinck, Антоній Рєзнік, Nina E. Schönefeld, Deborah Sengl, Kerstin Serz, Caroline Shepard, Marta Vovk, Patricia Waller, Софія Єсакова

Відкриття: 03.12.2022 з 14.00 до 18.00

Тривалість: 04.12.2022 – 07.01.2023

Адреса: Zionskirche, Zionskirchplatz, 10119 Berlin Mitte

Організатор:

IZOLYATSIA, MOMENTUM, KLEINERVONWIESE

Куратори:

Kateryna Filyuk, Constanze Kleiner, Rachel Rits-Volloch, Stephan von Wiese

За підтримки:

Ukrainian Institute, Goethe-Institut as well as Goethe-Institut in Exile

Подяка:

UCC Ukrainian Cultural Community, AusserGewönlich Berlin Foundation, SCOPE Berlin, WeiberWirtschaft, Happy Immo, Transitraeume, Stedley Art Foundation, MOKSOP, Grynyov Art Collection, Iryna Pap Estate, The community of Kryvorivnia village, Galerie Markus Deschler, Galerie Gilla Lörcher, Galerie KLEINERVONWIESE