Спільно з Британською Радою запустили нову програму для розвитку британсько-українських культурних зв’язків

У межах нової програми UK/UA Creative Partnerships, започаткованої Британською Радою у співпраці з Українським інститутом, у 2024 році буде підтримано 14 партнерств між мистецькими організаціями з України та Великої Британії.

UK/UA Creative Partnerships бере початок з Сезону культури Велика Британія/Україна – однорічної програми, покликаної розвивати та поглиблювати культурний діалог і зв’язки між двома країнами. 

Для того, щоб підтримати розпочату співпрацю між українськими та британськими організаціями, які працюють у сферах культури й мистецтва, у жовтні 2023 року Британська Рада та Український інститут оголосили конкурс серед партнерів Сезону культури. З 30 заявок, які надійшли організаторам, було обрано 14 найсильніших пропозицій, які будуть профінансовані на 10 мільйонів гривень. Проєкти, які представляють різноманіття мистецьких форм – музику, літературу, перформанс, кіно, анімацію, візуальне мистецтво – відбуватимуться між Великою Британією та Україною. Реалізація проєктів завершиться до кінця 2024 року. 

«Культурний зв’язок між Великою Британією та Україною є нерозривним. Відносини, започатковані під час Сезону культури Велика Британія/Україна, стали лише початком нового етапу. Навіть в умовах війни, з якою зіштовхнулася Україна, UK/UA Creative Partnerships продовжує будувати мости та сприяти співпраці між нашими кращими креативними талантами. Ці проєкти засвідчують нашу рішучість працювати разом, долати бар’єри та посилювати взаєморозуміння, попри складні обставини. Розпочинаючи цей новий етап, ми усвідомлюємо глибокий вплив, який можуть мати ці різноманітні мистецькі проекти, що усувають розбіжності та сприяють єдності. Ми залишаємося непохитними у своєму прагненні продовжувати цю програму, підтримувати митців та інституції, а також допомагати забезпечувати стійкість та позитивний вплив у ці важкі часи та після них», – Колм МакГіверн, директор Британської Ради в Україні.

«Український інститут продовжує працювати з Британською Радою заради зміцнення звʼязків між нашими країнами. Партнерства та колаборації, що виникли впродовж Сезону культури Велика Британія/Україна, тривають, як і прагнення краще зрозуміти одне одного. UK/UA Creative Partnerships – це можливість продовжити існуючі двосторонні проєкти та започаткувати нові, що дозволяє вибудовувати сталі міжінституційні партнерства. В умовах продовження російської агресії проти України довготривалі ініціативи підтримують та дозволяють краще просувати українську культуру у світі», – Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту.

Дізнатися більше про проєкти, підтримані у межах UK/UA Creative Partnerships, можна за посиланням, або у соціальних мережах зазначених організацій.  

«Не дивлячись на те, що останні два роки українські й британські митці існують в абсолютно різних контекстах і переймаються різними проблемами, ми з командою Платформи сучасного танцю продовжуємо розбудовувати нові творчі ініціативи разом з британським центром танцю The Place. Це свідчить про те, що спільні цінності завжди існують поза межами контекстів і культур. Завдяки цьому мистецтво може промовляти до всього світу і в той самий час бути укоріненим в одній з локальних культур у будь-якій його частині», – прокоментував президент ВГО «Платформа сучасного танцю» Антон Овчінніков. 

«У цей історичний момент культурний плюралізм є метою ліберальних країн по всьому світу. Завдяки тому, що Open Eye Gallery має провідного українського куратора, ми також маємо виняткову можливість налагодити партнерство у Великій Британії та по всій Європі, задовольняючи попит на більш глибоке розуміння української фотографії, історії та культури. Грант UK/UA Creative Partnerships дозволяє нам розвивати партнерство з Британською Радою, започатковане торік, що уможливить проведення симпозіуму, який має на меті не лише розширити погляди культурних практиків, кураторів та науковців, але й разом з “Українськими фотографіями” створити довгострокову мережу, яка підтримуватиме плюралізм у майбутніх програмах», – зазначила Сара Фішер, виконавча директорка Open Eye Gallery.

 

Довідка:

Сезон культури Велика Британія/Україна був спільною ініціативою Британської Ради та Українського інституту. Він тривав з червня 2022 по червень 2023 року і включав резиденції для митців, дискусії, кіно, музику, літературу, драму та танці. У 20 містах Великої Британії було проведено понад 40 проєктів, більшість з яких відбулися наживо, а деякі – в онлайн-форматі. Тема Сезону «Сценарії майбутнього», яка спочатку мала на меті відзначити 30-річчя дипломатичних відносин між двома країнами та зміцнити культурні зв’язки, набула іншого фокусу через війну, що триває в Україні. Акцент було зроблено на змінених потребах і пріоритетах українського культурного сектору. Сезон став майданчиком, який посилив український культурний та мистецький голос у Великій Британії. 

Британська Рада є міжнародною організацією Сполученого Королівства, мета якої полягає у поглибленні культурних зв’язків та освітніх можливостей. Ми сприяємо миру та процвітанню завдяки створенню можливостей, налагодженню зв’язків та довіри між людьми у Великій Британії та в інших країнах у сферах мистецтва та культури, англійської мови та освіти. Ми працюємо з людьми в більш ніж 200 країнах, а наші представництва є в більш ніж 100 країнах світу. 

Український інститут – державна установа у сфері управління Міністерства закордонних справ України, діяльність якої спрямована на покращення розуміння і сприйняття України у світі засобами культурної дипломатії. Інститут сприяє покращенню міжнародних зв’язків між людьми та установами, створює можливості для взаємодії та співпраці України зі світом.