Першому закордонному представництву Українського інституту рік 

Рік тому у Берліні відкрилося перше представництво Українського інституту за кордоном. Його діяльність закладає міцні відносини між Україною та Німеччиною, сприяє не лише співпраці урядів країн, а й посилює взаємодії між українськими та німецькими інституціями, науковцями, митцями, громадськими діячами, бізнесом, експертними середовищами.  

Постійне представництво Українського інституту у Німеччині створило нові партнерства та можливості співпраці. За рік команда реалізувала більше 30 проєктів та отримала підтримку Міністерства закордонних справ Німеччини для подальших  заходів. Зокрема, долучила українських митців та мисткинь до події у співпраці з такими музеями як Humboldt Forum, Hamburger Bahnhof, Brücke Museum, міжнародним літературним фестивалем у Берліні ilb, фондами Гайнріха Бьоля та Конрада Аденауера, Академією мистецтв у Берліні.  

«За цей надзвичайно насичений на події та нові партнерства рік, одним з основних досягнень команди є те, що для багатьох Український інститут у Німеччині став сталою частиною культурного ландшафту країни. Для німецьких акторів ми стаємо тією інституцією, яка представляє якісну українську культуру та володіє необхідною експертизою. Крок за кроком ми працюємо над тим, щоб змінювати погляд на українську культуру за допомогою деколонізаційних наративів. Ми говоримо та нагадуємо про російську війну в Україні, але також показуємо, що українська культура існує поза контекстом війни», — зазначає керівниця представництва УІ у Німеччині Катерина Рітц-Ракул. 

Проєкти представництва Українського інституту відбувались по всій Німеччині: виставка про Харківську школу фотографії у музеї сучасного мистецтва у Вольфсбурзі, показ альманаху «Українська Нова Хвиля. Перед світанком» Довженко Центру у Берліні, Єні, Кельні та Гамбурзі, подіумна дискусія з українськими митцями Нікітою Каданом та Оленою Каравай у Мюнхені.  

Активна увага представництва зосереджена на створенні та поширенні інформації про українську культуру німецькою мовою. Зокрема, для німецької аудиторії представництвом були проведені дві інфокампанії присвячені 90-тим роковинам Голодомору та 10-ій річниці Революції Гідності. 

Основними пріоритетами Українського інституту у Німеччині на наступний рік є розширення зв’язків з німецькою академічною сферою, подальша тісна співпраця з німецькими медіа та забезпечення представлення української голосу як на культурних подіях так і у німецькій пресі. Наразі у роботі сімнадцять нових проєктів. Серед них велика конференція “From crisis to future. New responsibilities for Ukrainian museums” у травні цього року у Берлінській галереї James Simon організована спільно з фондом OBMIN та конференція присвячена деколонізаційній роботі в українських музеях та їхній роботі в умовах війни.