Закликаємо скасувати виступ Анни Нетребко у Німеччині

Ураїнський інститут звернувся до Німецької національної опери  із закликом відмовитися від співпраці з російською оперною співачкою Анною Нетребко. 

 

Війна Росії точиться не тільки проти України, але й проти всього демократичного світу, зокрема проти Німеччини. Через півтора року повномасштабної війни Росії проти України, РФ все частіше запускає дезінформаційні кампанії, як в Україні, так і далеко за її межами. Перекручуючи факти й вигадуючи нові маніпуляції, Кремль хоче отримати бодай тактичну перевагу на інформаційному полі і хоча б ненадовго схилити світ до російського порядку денного. Для цього вони використовують усі можливі сфери впливу: спорт, культуру та науковців та істориків. 

Російська культура є частиною російської державної військово-тоталітарної машини. І сьогодні, під час найкривавішої війни в Європі з часів Другої світової війни, представники демократичного світу не мають права дозволити бути втягнутими в оманливу гру, вигадану Росією, яка стверджує, що культура поза політикою. Однак природа цієї війни свідчить про те, що культура є ще одним виміром воєнних злочинів Росії в Україні, а російські культурні діячі також несуть відповідальність. Коли російські війська захопили територію України, окрім ґвалтувань і вбивства українських дітей та мирного населення, вони палять українські книжки на окупованих територіях та переписують історію, змінюють шкільні програми, шукають українських діячів культури та громадських активістів, катують їх з особливою жорстокістю та вбивають, знищують культурну спадщину.  

Ми звертаємось до Staatsoper Unter den Linden із закликом відмовитися від співпраці з російською оперною співачкою Анною Нетребко. У першу чергу тому, що повернення Нетребко на сцену та спроби «відбілення» її позиції спричиняють великі репутаційні ризики для самої Staatsoper Unter den Linden.   

Розкручена на Заході російська оперна діва є давнім уособленням авторитарного режиму і рупором путінської пропаганди. Декілька фактів до її «портрету»:   

  • 9 травня 2010 року Нетребко була одягнена у футболку з написом “На Берлін!” і чорно-помаранчевою георгіївською стрічкою невід’ємним символом сучасного кремлівського мілітаризму. Раніше, у 2009 році, Путін присвоїв їй звання народної артистки, що є найвищою нагородою для виконавців у Росії. Не дивно, що в тому ж 2009 році в інтерв’ю російській державній газеті Нетребко заявила, що вона “завжди однозначно за Росію”, засуджуючи західне висвітлення агресії Росії в Грузії як “однобоке” і кажучи, що сприймає “нападки на Росію вкрай негативно”, завжди “обговорюючи і захищаючи російську позицію” у відповідь. Російське вторгнення в Грузію було лише передумовою нинішньої російсько-української війни. Історія не любить умовного способу, але, можливо, якби світ по-іншому відреагував на беззаконні дії Росії в ту епоху та їхню відкриту підтримку серед культурних і політичних еліт, ми б не мали нинішньої найбільшої війни в Європі з часів Другої світової війни. 
  •  Анна Нетребко була однією з трьох довірених осіб російського диктатора Володимира Путіна на виборах 2012 року. Враховуючи цей факт, Анну не можна назвати митцем поза політикою. 
  •  Після тимчасової окупації Криму та початку Росією війни у Донецькій та Луганській областях України Анна Нетребко продовжила підтримувати політику Путіна. У 2014 році вона виписала благодійний чек Донецькому оперному театру (територія Донецька уже була підконтрольна терористами так званих  «ДНР» та «ЛНР»), після цього вона сфотографувалася разом з проросійським сепаратистом, головою «парламенту» самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» Олегом Царьовим з прапором так званої «Новоросії» (урядова назва в Росії для анексованих українських земель), що викликало великий негативний резонанс у світі у 2014 році.
    За таку неприховану демонстрацію своїх політичних поглядів ця оперна співачка навіть ризикувала втратити австрійське громадянство
  • «Невизначеність» щодо війни в Україні відразу після подій 24 лютого 2022 року коштувала оперній діві кількох гучних контрактів, зокрема з Метрополітен-опера. Пан Пітер Ґелб, генеральний менеджер Метрополітен-опера, сказав у відеозаяві: «ми більше не можемо співпрацювати з артистами чи установами, які підтримують Путіна або підтримуються ним». Пан  Ґелб додав, що ця політика діятиме, «доки вторгнення та вбивства не будуть припинені, порядок не буде відновлено та не буде здійснено відшкодування». Лицемірні заяви- «засудження війни» Нетребко з’явилися лише через кілька місяців після повномасштабного вторгнення, коли були відмінені концерти у різних містах. Проте вони не спростовують того факту, що ця співачка є уособленням псевдовеликої сучасної російської культури, яка абсолютно нічого не зробила для захисту простих цивільних українців від смерті, спричиненої російськими військами. 

Президент України Володимир Зеленський своїм указом 7 січня 2023 ввів у дію рішення РНБО про персональні санкції щодо 119 публічних осіб, до яких увійшли російські артисти, зокрема й Анна Нетребко. Відповідний указ оприлюднено на сайті глави української держави.  

Ми переконані, що митці повинні усвідомлювати свій вплив у суспільстві, а отже відповідати за свою політичну позицію. Ми робимо висновок, що політична репутація Анни Нетребко суперечлива і не може бути змінена однією загальною заявою «проти війни». З огляду на вищезазначене, ми вважаємо ігнорування цих фактів та запрошення пані Нетребко виступити тривожним знаком у нинішніх умовах. 

Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту

Катерина Рітц-Ракул, керівниця представництва Українського інституту в Німеччині

Оксана Линів, диригентка

Олена Бєлкіна, запрошена солістка на міжнародних оперних сценах, зокрема Лейпцизької опери, Віденської державної опери, Театру Реал Мадрид.

Ольга Кульчинська, українська оперна співачка, сопрано.

Вікторія Вітренко, співачка, диригентка, художня керівниця ініціативи InterAKT

Андрій Юркевич, диригент

Ярослав Шемет, Художній керівник Сілезької філармонії, генеральний музичний директор Балтійської державної опери

Мар’яна Садовська, співачка та композиторка