Український інститут оголошує переможців третього конкурсу програми proMOTION 2023 

Експерти обрали три проєкти, міжнародні промоційні кампанії яких будуть підтримані у розмірі до 8 тисяч євро. 

 

До складу комісії, яка розглядала заявки, увійшли кінокритик, режисер та керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру Станіслав Бітюцький, керівниця відділу підтримки продажу фільмів European Film Promotion Сюзанне Девіс, продюсер, менеджер проєктів фонду «Єврімаж» Серхіо Гарсіа де Леаніс, керівниця напряму «Кіно» УІ Наталія Мовшович та програмна менеджерка напряму «Кіно» УІ Ірина Кипоренко. 

Переможцями обрали такі проєкти:     

  • «Редакція», реж. Роман Бондарчук, прод. Дар’я Бассель, Дар’я Аверченко, Таня Георґієва-Вальдхауер 

У центрі сюжету драматичної стрічки – молодший науковий співробітник краєзнавчого музею Юра, який став свідком підпалу лісу. Герой приносить фото зловмисників в редакцію місцевої газети і залишається в ній з прагненням викрити винних.  

  • «Фрагменти льоду», реж. марія Стоянова, прод. Аліна Горлова, Максим Наконечний 

Документальний фільм складається з архівних зйомок батька режисерки – фігуриста відомого ансамблю «Балет на льоду», з яким він гастролював за кордон в часи Перебудови і знімав свої поїздки. Через батьковий архів авторка досліджує історію дорослішання українського суспільства – між ілюзією «західного раю» та бідами СРСР. 

  • «Фото на пам’ять», реж. Ольга Черних, прод. Регіна Мар’яновська-Давідзон, Олексій Гладушевський, Лоранс Уберсфельд, Флавія Ортвіґ 

Документальне кіноессе веде глядача у подорож перипетіями української родини родом з Донецька. З початком війни у 2014 року родина змушена була залишити рідну домівку. Вдруге це сталося у 2022 році, коли ворог знову постукав у двері їхнього дому, вже у Києві. Закинута в порожнечу невідомого майбутнього, режисерка занурюється в калейдоскоп спогадів і веде хроніку своїх та колективних спогадів. 

У 2023 році Український інститут реалізує програму proMOTION у співпраці з «Єврімаж» (Eurimages), європейським фондом підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт, створеним при Раді Європи. Конкурси відбуваються з метою надання можливостей промоційної підтримки міжнародних фестивальних прем’єр та закордонного кінопрокату протягом всього календарного року. Всього за рік було відібрано 7 кінопроєктів, що отримають до 8000 євро для просування фільму за кордоном. У першому конкурсі переможцями визначили два кінопроєкти. У другому конкурсі комісія обрала ще два проєкти-переможці