Український інститут оголошує другий конкурс кінопроєктів на участь у програмі proMOTION 2023 

 

Український інститут реалізує програму у співпраці з «Єврімаж» (Eurimages), європейським фондом підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт, створеним при Раді Європи.   

 

У 2023 заплановано три конкурсні відбори з метою надання можливостей промоційної підтримки міжнародних фестивальних прем’єр та закордонного кінопрокату протягом всього календарного року. Перший конкурс вже відбувся – переможці були оголошені у квітні.  

Взяти участь у другому конкурсі можуть кінопроєкти повного метру (від 70-ти хвилин) будь-якого жанру і форми на фінальних стадіях виробництва, які готові до планування фестивального або кінотеатрального прокату у відповідний до конкурсу період.  Детальніше про умови – за посиланням

Відбір кінопроєктів здійснює конкурсна комісія. До складу комісії, яка розглядатиме заявки на участь у програмі proMOTION 2023, увійшли кінокритик Станіслав Бітюцький, керівниця відділу підтримки продажу фільмів (FSS) міжнародної мережі European Film Promotion Сюзанне Девіс, менеджер проєктів фонду «Єврімаж» Серхіо Гарсіа де Леаніс, керівниця напряму «Кіно» Українського інституту Наталія Мовшович та програмна менеджерка напряму «Кіно» Українського інституту Ірина Кипоренко. 

Загалом за рік буде відібрано щонайменше сім кінопроєктів, які отримають до 8000 євро для просування фільму за кордоном. За один конкурсний відбір можуть бути обрані до 4-х проєктів, або не обраний жоден.  

Заявки на участь у другому конкурсі приймаються з 6 по 27 червня 2023 року, 11:59 (київський час) на сайті Українського інституту. Переможці будуть оголошені наприкінці липня. Промоційні кампанії проєктів мають бути реалізовані у період з вересня по грудень 2023 року. Перевага надаватиметься проєктам, що вже мають підтверджені фестивальні прем’єри або закордонний кінотеатральний прокат у цей період. Проєкти, що не були обрані в попередніх конкурсних відборах, можуть бути подані на конкурс повторно.   

Програма proMOTION з 2020 року системно підтримує міжнародну промоцію українського кіно. Мета програми — розвивати компетенції та посилювати спроможність українських кінематографістів до репрезентації за кордоном та системної міжнародної співпраці, зокрема з фаховими агенціями з промоції.