Insight UA: Український інститут запустив платформу для знайомства з українською культурою

До Дня Незалежності Український інститут запустив сайт Insight UAангломовний путівник українською культурою, особистостями та подіями. Це культурна мандрівка Україною, у яку може вирушити кожен, як досвідчений професіонал, так і допитливий шукач, українець чи іноземець. 

Платформа охоплює різні культурні напрямки: музика, література, театр, кіно, візуальне мистецтво, Крим, аналітичні роботи. Кожен зможе обрати зручний формат дослідження – через добірки українських фільмів, виставок, книжок; прослуховування плейлистів, записавшись на один з онлайн-курсів чи просто мандруючи різними статтями та кожен раз відкриваючи для себе щось нове.

«Insight UA виник як відповідь на величезний інтерес до української культури у світі. Все більший запит на розуміння України потребує нових ефективних інструментів. Insight UA дозволяє легко та з задоволенням дізнаватись про митців, інституції та проєкти в українській культурі: як фахівцям, так і зацікавленій аудиторії»,

– розповідає Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту.

Зокрема, для поціновувачів музики є матеріали про джаз, класику, електро, реп та інші напрямки. Можна дізнатися про топ-фестивалі та концертні майданчики. Для кіноманів є підбірки стрічок, матеріали про те, де навчитися мистецтву кіно в Україні та де дивитися українські стрічки, наприклад, радять базу українських фільмів ukrainefilms. Читач дізнається про Харківську школу фотографії чи перегляне відео-екплейнери визначних особистостей, культурні та історичні події чи зануриться у VR-проєкт «Рідний Крим».

Insight UA також містить окремі статті про українських митців, кураторів, мистецькі простори, культурні інституції та ініціативи, тож буде корисним для іноземних партнерів, які прагнуть співпраці та хочуть дізнатися більше про культурних акторів України. Можна ознайомитися з книгами про українське мистецтво, дізнатися про жінок, які творили у 60-х роках, зануритися у культурні особливості й музику Криму – вибір широкий. 

У розділі «Війна Росії проти України» представлені проєкти про наслідки російської агресії. Читач дізнається про культурні та історичні пам’ятки України, зруйнувані Росію – Майдан Свободи у Харкові, Лисичанську гімназію, унікальний собор Петра Могили у Маріуполі. Прочитає про українських діячів мистецтва, які боронять країну на фронті – про художника-постановка Дмитра Костюмицького, режисерку Олену Максьом, поетку Ярину Чорногуз чи культурного менеджера Юрія Вовкогона.

Підтримка та регулярне наповнення сайту Insight UA курується командою Українського інституту. Запрошуємо поширювати сайт серед знайомих та долучатися до промоції української культури.