У Брюсселі відбувся Міжнародний форум культурної дипломатії 2022  

Український інститут 7 грудня провів щорічний Міжнародний форум культурної дипломатії. У Брюсселі зібралися експерти з України та інших країн. Говорили про виклики та майбутнє культурної дипломатії та культурних відносин. Переглянути відеозаписи усіх панельних дискусій, а також презентацію дослідження про те, як Росія використовує культурну дипломатію – можна за посиланням.

Міжнародний форум культурної дипломатії відкрився виступом Олени Зеленської, яка наголосила:

«Ми повинні захищати культуру, як і наш народ. На наших очах створюється потужна культура спротиву, культура країни, яка бореться за свободу. Зараз культураце фронт, вона захищає себе від знищення і захищає насвід втрати пам’яті, цінностей, нас самих».

Продовжила Еміне Джапарова, перша заступниця Міністра закордонних справ України. Вона зазначила, що зараз Росія намагається знищити українську ідентичність так само, як тоді, коли намагалася це зробити з кримськими татарами. Тому, на її думку, зараз критично важливо її захистити. 

Протягом дня на панельних дискусіях експерти культурної дипломатії, міжнародні журналісти, науковці та дипломати говорили про роль та майбутнє культурних відносин у Європі та світі. Дискутували про випадки зловживання культурною дипломатією. Крім цього, шукали практичні рішення для підтримки й відновлення зруйнованої культурної екосистеми України.  

Серед спікерів були керівники офісів культурних інституцій Європи, зокрема Камілла Мордхорст, генеральна директорка Данського інституту культури; Йоганнес Еберт, генеральний секретар і голова Goethe-Institut; Матьє Пейро, Директор з питань культури та м’якої дипломатії Міністерства закордонних та європейських справ Франції; Вів’єн С. Вокер, виконавча директорка Консультативної комісії США з питань державної дипломатії при Державному департаменті США та інші.  

Йоганнес Еберт, генеральний секретар та голова Goethe-Institut, пояснив, чому необхідно підтримувати культурний сектор України саме зараз:

«Після війни суспільство матиме відбудовуватись, формувати нову ідентичність, думати, як жити далі з сусідньою Росією. Я бачу дуже велику роль для культурного сектору. Підтримка культурного сектору зараз важлива, щоб вижити та рухатися далі. Попереду виникатимуть складні питання, і нам потрібна культура, щоб відповісти на них».

Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту вважає:

«24 лютого мільйони людей у всьому світі прокинулися від існування України. Нашої стійкості і хоробрості. Відносини ЄС і Україна міцнішатимуть щодня. Культура – найкраща основа для розвитку такої спорідненості та розуміння. Культурні відносини успішні лише тоді, коли спираються на сильні, стійкі інститути всередині країни. Культурна дипломатія – фактор національної безпеки України. Україна повинна мати окрему та конкурентну культурну ідентичність для виживання та процвітання»

Під час форуму відбулася мультимедійна виставка «Листівки з України», що продемонструвала шкоду, завдану російськими військами українській культурній спадщині.   

Міжнародний форум культурної дипломатії 2022 організував Український інститут у співпраці з Міністерством закордонних справ України та Jam Factory Art Center. 

Головне з Форуму та цитати спікерів за посиланням. 

ФотоАнастасія Ветер